Wat doet een procesoperator?

Wat is een procesoperator?

Operator is op zich geen beroep, er is altijd sprake van een machine-operator, een procesoperator of een (vul maar in) operator voor een specifieke taak bijvoorbeeld technisch operator. 
Een procesoperator is verantwoordelijk voor een productieproces dat meerdere machines beslaat. Een machine-operator is daarintegen verantwoordelijk voor een bepaalde machine.
Er zijn veel mooie bedrijven zoals Avico, AB Inbev, Smurfit Kappa en meer waar jij als procesoperator aan de slag kan gaan.

Meer informatie

Wat doet een procesoperator?

De belangrijkste taken van operators zijn (op grote of kleine schaal) het controleren van de kwaliteit van de producten en de stoffen die gebruikt worden in de machine(s), het in- en afstellen van deze machine(s) en het onderhouden en eventueel het ombouwen van de machine(s). 

De procesoperator is de mens achter de machine. Operators controleren de stappen in het proces van de procestechniek en zorgen samen voor een goed eindproduct. Je hebt verschillende taken: je controleert de voortgang van het productieproces van de fabriek waar je werkt en je grijpt in als dat nodig is. Ook voer je controles uit op de installatie zelf. Klein onderhoud voer je zelf uit en groter werk wordt door de onderhoudsafdeling gedaan. Als de fabriek gestart of gestopt moet worden doe jij dat. Procesoperator is een baan waarin je inzicht moet hebben in tech niek maar ook chemie en veiligheid, wat een chemische fabriek besturen en bedrijven is een grote verantwoordelijkheid voor jouw, je collega's en iedereen die rond de fabriek woont en werkt. 

Naar jouw nieuwe uitdaging

Wat verdient een procesoperator?

Wat een proces operator verdient is enorm afhankelijk van de opleiding die je hebt gevolgd en werkervaring die je het opgedaan.
Een junior jaarsalaris zit gemiddeld op €35.500. Medior jaarsalaris zit gemiddeld op €37.500. Senior jaarsalaris zit gemiddeld op €38.000.

Benieuwd wat jij kan verdienen? Neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt en vind de juiste vacature met goed salaris. 

meer informatie

Welke ploegendiensten zijn er?

Werk je in de procestechniek dan werk je ook vaak in ploegen. Gewoonweg omdat de machines moeten blijven draaien en het proces dus ook al die tijd bewaakt moet worden. 
Werken in een ploegendienst betekent dat je werkt op tijden die wisselen. Maar wel volgens een vast rooster per week of per maand. Vaak heb je recht op extra toeslagen. Er zijn meerdere soorten ploegendiensten: twee-, drie-, vier- en vijfploegendiensten. Hierbij een korte toelichting: 

2 ploegen
In een tweeploegendienst werkt de ene ploeg vaak van ‘s ochtends tot halverwege de middag, en de andere ploeg van ’s middags tot laat in de avond. De begintijd van de vroege dienst is meestal tussen 6.00 en 7.00 uur. Een late dienst eindigt vaak tussen 19.00 en 24.00 uur.

3 ploegen
Drieploegendiensten hebben een vroege ploeg, late ploeg en een nachtploeg. De diensten kunnen op 2 manieren wisselen. De ene week werk je vroeg, de week erop laat. De week daarna heb je een nachtdienst. Dit noemen we een voorwaarts roterend rooster. Je werkgever mag ook een achterwaarts roterend rooster gebruiken. Dan is de volgorde: nacht, laat, vroeg.

4 ploegen
Vierploegenroosters zijn vooral geschikt voor bedrijven die niet de hele dag producten maken. Oftewel: op bepaalde delen van de dag ligt de productie om wat voor reden dan ook stil. Vaak zijn die bedrijven op zondag gesloten. Dit soort werkgevers werken met snel wisselende roosters, verspreid over de hele dag en nacht.

5 ploegen
Vijfploegendiensten werken met roosters van maandag tot en met zondag. Zowel vroeg, laat als in de nacht. Dan zijn er dus altijd mensen aan het werk. Dit komt vaak voor in grote productiebedrijven. Een voorbeeld van een rooster is bijvoorbeeld 2-2-2: 2 vroege diensten, 2 late diensten en 2 nachtdiensten. Vervolgens 4 dagen vrij.

Tips
Op onze website vind je verschillende tips o.a. over het omgaan met het werken in ploegen. 

Vacatures operator

Bij ons vind je verschillende vacatures operator. Van vacatures procesoperator, vacatures machine operator, vacatures mechanisch operator tot allround operator. Vind hier je nieuwe uitdaging.

Over Ons

 

Wij zorgen ervoor dat je elke dag tevreden naar huis gaat. Wil jij meer voldoening uit je werk halen? Wil jij een goede werksfeer en leuke collega's? Wil jij meer verdienen zonder in te leveren op werkzaamheden en collega's? Mooi, dat kan. Wij zijn er voor je om de stap daadwerkelijk te maken. 

Samen zetten we al je wensen en eisen kritisch op een rij en bespreken open jouw mogelijkheden in de regio. We kijken naar de persoon achter het CV en de cultuur van een bedrijf om een match te maken. Samen kijken we vooruit. 

Dus monteur, wacht niet langer en neem contact op met je regionale adviseur.

Naar jouw nieuwe uitdaging