Tips voor het sollicitatiegesprek: de ultieme gids!


sollicitatiegesprek

Tips voor het sollicitatiegesprek: de ultieme gids!

Jij bent op zoek naar een nieuwe baan en je wilt graag tips en tricks voor het sollicitatiegesprek? Dan ben je aan het juiste adres! Wij hebben onderzoek gedaan en hebben de beste tips en tricks opgezocht en kwamen tot een ultieme gids voor het sollicitatiegesprek.  

Het artikel bestaat uit 13 onderdelen, klik hieronder om direct te navigeren naar de verschillende onderdelen:

Uitgenodigd worden voor een gesprek

Voordat je op sollicitatiegesprek mag komen moet je eerst uitgenodigd worden. Je moet daarom opvallen tussen alle andere sollicitanten. Je CV, je motivatiebrief en/of sollicitatievideo en je LinkedIn profiel spelen hierbij een grote rol.

Je CV

Je CV is een belangrijk onderdeel gedurende de gehele sollicitatie. Vanaf het eerste moment tot aan het tweede gesprek. Een aantal tips voor je CV:

 • Je hoeft niet alles op één pagina te houden, maar maak je CV niet langer dan 3 á 4 pagina’s tenzij de aanvullende pagina’s echt toegevoegde waarde hebben.
 • Zorg voor een goede digitale versie van je CV
 • Zorg dat je CV up-to-date is en stem hem af op het bedrijf en de functie waar je op solliciteert.
 • Houd het overzichtelijk en houd het beknopt. De persoon die je CV doorneemt wil graag snel kunnen zien of jij geschikt bent voor de functie.

Meer tips voor je CV? Kijk dan ook eens naar:

Je motivatiebrief

Je motivatiebrief is een zeer belangrijk onderdeel van de sollicitatie. Je motivatiebrief is gericht op het informeren van de ontvanger en hieruit moet blijken dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Licht toe waarom het bedrijf met jou in gesprek moet gaan, waarom jij geschikt bent voor de functie en waarom jij graag bij het bedrijf wil werken.

Een aantal tips:

 • Wees kort en bondig en noem USP’s (Unique Selling Points) over jezelf.
 • Zorg voor een goede openingszin en wees creatief.
 • Vermeld altijd dat je je motivatie graag in een persoon gesprek verder wil toelichten.
 • Wees altijd positief

Meer informatie, een voorbeeld en tips? Kijk dan eens naar:

Je LinkedIn profiel

Solliciteren en LinkedIn gaan hand in hand. Veel recruiters en HR-medewerkers kijken naar het LinkedInprofiel voordat ze iemand uitnodigen voor een gesprek. Het is daarom belangrijk om hier goed vindbaar te zijn en een professioneel profiel te hebben.

Caroline Wouters (specialist bij Continu) geeft je graag tips om beter vindbaar te worden op LinkedIn:

 

Uitnodiging ontvangen?

Yes! Jouw CV, jouw LinkedIn profiel, motivatiebrief en/of sollicitatievideo hebben indruk gemaakt en je mag op sollicitatiegesprek komen. Het is dé kans om een goede eerste indruk neer te zetten. Het is dus extra belangrijk om dit goed te doen! Hieronder vind je veel toepasbare tips en van a tot z wat je moet weten over het sollicitatiegesprek.

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek; wat neem je mee?

De uitspraak ‘Een goed begin is het halve werk’ gaat zeker op bij een sollicitatiegesprek. Zorg dat je de juiste items meeneemt. Neem op zijn minst de volgende items mee:

 • Je CV
 • Je motivatiebrief
 • Je diploma’s, certificaten en cijferlijsten
 • De vacature met functieomschrijving en gevraagde competenties
 • Schrijfblok met werkende pen
 • Je agenda (indien digitaal, makkelijk bereikbaar hebben)
 • Paraplu (Nederland is een regenachtig land en je wilt niet drijfnat aankomen op je sollicitatiegesprek)

 

Zorg dat je alle spullen meeneemt in een nette tas en dat alles netjes geordend in de tas zit of in een mapje. Een absolute no-go is bijvoorbeeld een plastic tasje van je dichtstbijzijnde supermarkt. Je zou kunnen denken waarom zou ik een schrijfblok meenemen? Het maken van aantekening is heel normaal en getuigd van professionaliteit dus zeker meenemen. Let er wel op dat je tijdens het gesprek niet alleen maar aan het schrijven bent maar vooral gefocust blijft op het gesprek en je gesprekspartner.

Aanvullende tip: Neem extra kopieën mee van je CV. Mocht de persoon waar je een gesprek mee voert jouw CV vergeten zijn, dan heb jij een exemplaar om aan hem te geven.

Aanvullende tip 2: Neem een reserve pen mee. Mocht je pen het begeven tijdens het gesprek dan heb je altijd nog een reserve pen.

Voorbereiden op het gesprek; lees je goed in

Lees je goed in voordat je het sollicitatiegesprek in gaat. Het is belangrijk om op zijn minst de volgende punten voor te bereiden:

 • Je gesprekpartners; Google je gesprekpartner(s) en bekijk wat hun achtergrond is, wat is hun functie nu, hebben jullie raakvlakken qua interesses of een gedeelde hobby etc.  
 • Je eigen CV. Zorg dat je exact weet wat erin staat en dat je wat kunt vertellen over elk onderdeel.
 • Het bedrijf; Wat doet het bedrijf, wat is de missie en doelstelling, wat zijn actuele ontwikkelingen. Dit zijn goede aanknopingspunten tijdens pauzes of stiltes in het gesprek.
 • Vacature; Zorg dat je de vacature van binnen en buiten kent: Welke competenties worden gevraagd, welke vaardigheden worden gezocht, welke ervaring wordt gevraagd, welke kennis is vereist etc. Zoek eventueel op de website van het bedrijf nog naar informatie over welke type kandidaat het bedrijf zoekt.

Meer tips voor het goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Lees onze blog over het voorbereiden van een sollicitatiegesprek.

Je eigen vragen voorbereiden

Je hebt nu veel informatie opgezocht en ongetwijfeld dat je vragen hebt. Wat wil je nog weten over de functie of het bedrijf? Zijn er punten in de vacature waar je meer informatie over wil hebben? Bereid deze vragen voor en stel ze wanneer daar de mogelijkheid voor is.

Het stellen van vragen geeft aan dat je je verdiept hebt in de vacature. Door vragen te stellen kun je ook meer te weten komen of de vacature en/of bedrijf aansluit bij jou, er moet immers een klik zijn vanuit beide kanten. Een kleine greep van vragen die je kunt stellen:

 • Wat zijn de primaire verantwoordelijkheden binnen de functie?
 • Waarom is de baan vrijgekomen?
 • Zijn er opleidingsmogelijkheden?
 • Wat is de bedrijfscultuur?
 • Wat is de samenstelling van het team?
 • Wat zijn de toekomstplannen / verwachtingen van de organisatie?

Wil je graag meer tips over vragen die je kunt stellen? Onderstaande blogs kunnen je helpen:

Voorbereiden op vragen

In het sollicitatiegesprek worden je ongetwijfeld veel vragen gesteld. Verdiep je in de vragen die gesteld kunnen worden. Een paar vragen die je absoluut goed moet kunnen beantwoorden zijn:

 • Waar wil jij over vijf jaar staan?
 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 • Vertel eens wat over je zelf.
 • Waarom denk je de meest geschikte kandidaat te zijn?
 • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
 • Wat spreekt je wel en niet aan in deze functie?
 • Wat zoek jij in een werkgever?

Het is niet de bedoeling dat je een ingestudeerd verhaal gaat vertellen. De meeste mensen hebben dit direct door en daar scoor je geen punten mee. Speel in op informatie die je hebt gekregen tijdens het gesprek en wat je weet vanuit je voorbereiding.

Meer weten over mogelijke vragen die gesteld kunnen worden tijdens het sollicitatiegesprek? Kijk dan naar onze blog over veel gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Zorg dat je op tijd bent

Het klinkt zo simpel, maar het gaat nog vaak fout. Het komt geregeld voor dat iemand te laat komt en het kan de eerste indruk negatief beïnvloeden. Degene(n) met wie je in gesprek gaat kunnen drukbezette mensen zijn met een volle agenda. Stel dat zij een afspraak hebben na jouw sollicitatiegesprek en het gesprek vroegtijdig moet stoppen, dat zou zonde zijn!

Situaties waardoor mensen te laat komen voor een sollicitatiegesprek:

 • File: Nederland kent veel files, houd hier dan ook rekening mee in je reistijd! Mocht je het echt niet redden zorg dan dat je ruim van tevoren belt met het bedrijf om aan te geven dat je iets later komt. Het mooiste is als je een tijd aan kunt geven hoelaat je denkt te arriveren.
 • Locatie: Als je niet helemaal zeker weet waar het bedrijf precies zit, is het verstandig om hier rekening mee te houden qua tijd. Het komt nog wel eens voor dat iemand 10 minuten aan het rondrijden is om de precieze locatie te vinden.
 • Groot gebouw: Grote bedrijven zitten vaak in grote gebouwen, logisch natuurlijk. Dit betekent ook dat jouw sollicitatiegesprek misschien wel helemaal aan de andere kant van het pand is. 

Je kledingkeuze 

Zorg dat je kleding draagt dat past bij het bedrijf waar je een sollicitatiegesprek hebt. Stel dat je een sollicitatiegesprek hebt bij een advocatenkantoor. Dan is het meer dan logisch dat je een pak aan hebt. Solliciteer je bij een innovatief en erg jong bedrijf dan is het juist verstandig dit niet te doen en te kiezen voor meer informele kleding.

De kleding die je kiest zegt veel over jou en wat je uitstraalt dus kies je kleding weloverwogen uit. Meer weten? Lees onze tips voor kleding bij een sollicitatiegesprek.

Het eerste contactmoment

Het is zover. Je hebt je goed voorbereid, je ziet er top uit en zit vol zelfvertrouwen. Je arriveert bij, misschien wel, je toekomstige werkgever. Het eerste contactmoment komt eraan en dit contactmoment is essentieel. Een eerste indruk maak je ten slotte maar één keer. De belangrijkste tips die wij je kunnen geven voor dit moment zijn:

 • Maak oogcontact; Je ogen liegen niet. Het maken van oogcontact toont aan dat je aandacht hebt voor de ander. Daarnaast vertellen je ogen meer dan 1000 woorden. Ben je enthousiast en een beetje zenuwachtig, je ogen verraden het meteen. Door iemand niet aan te kijken geef je een negatief signaal af en dit wil je juist niet!
 • Let op je lichaamshouding; Misschien wel het belangrijkste van alles. Je geeft zoveel signalen af met je lichaamshouding dus wees je hier bewust van. Lees onze tips voor een goede lichaamshouding.
 • Neem je glimlach mee. Zet een glimlach op en haal hem niet meer van je gezicht af. Je straalt hiermee positiviteit uit en dit draag je over op je gesprekspartner(s).
 • Handdruk; Een handdruk zegt veel over een persoon. Zorg dus dat die goed is! Enkele tips;

Tip 1: Steek je hand recht uit met aangesloten vingers. Hiermee geef je duidelijk aan dat je een handdruk wil geven. Geef geen open of gesloten hand. 

Tip: 2: Kracht van de handdruk afstemmen. Iedereen heeft een andere handdruk en de een knijpt harder dan de ander. Pas je knijpkracht aan op de persoon. Is je gesprekpartner een grote kerel, geef dan een stevige handdruk. Is je gesprekspartner een tengere vrouw geef dan een zachtere handdruk. Geef nooit een te slappe handdruk.

Tip 3: Knijp niet te lang maar ook niet te kort. Knijp je tekort dan kun je het signaal afgeven dat je nerveus en contactschuw bent. Als je te lang vasthoudt kan dat dominant overkomen. Stem de knijpduur af op de persoon.

 • Toon interesse in je gesprekspartner(s); Mensen vertellen graag over zichzelf dus luister aandachtig, toon interesse en stel vragen over de interesse van je gesprekspartner(s).
 • Spiegelneuronen; Je doet het misschien al onbewust; spiegelen. Neem dezelfde houding aan als je gesprekpartner. Knikt je gesprekspartner? Knik mee, hiermee geef je non-verbaal aan dat je hetzelfde denkt en zorgt voor een klik met je gesprekspartner.
 • Je stem; Niet het eerste waaraan je zult denken, maar je stem is erg belangrijk. Let op je stem en hoe deze klikt. Je stem vertelt namelijk veel over hoe je je voelt en of hetgeen waar je over praat jou interesseert.

Het sollicitatiegesprek zelf

Je hebt een eerste goede indruk achter gelaten, top! Het daadwerkelijke gesprek is begonnen. Je gesprekpartner of -partners gaan jou vragen stellen om erachter te komen of jij de geschikte kandidaat bent voor de functie en jij gaat vragen stellen om erachter te komen of de vacature wel bij jou past.  De kans is groot dat het gesprek verloopt in de volgende fases:

 • Vertellen over jezelf 
  • Vertel wie je bent; wat zijn je hobby’s, wat vind je leuk en waar krijg je energie van? Meer tips over het aanknopen van een gespek lees je in onze blog: Zo knoop je een gesprek aan
 • Over het bedrijf en de vacature
  • De kans is groot dat je gesprekspartner(s) jou gaan vragen wat je weet over het bedrijf en de vacature. Je hebt je super goed voorbereid op deze vragen dus je weet wat je moet antwoorden. Stel gerust aanvullende vragen over zaken die misschien niet helemaal duidelijk waren. De kans is groot dat jouw gesprekpartners je vervolgens meer achtergrondinformatie gaan geven over het bedrijf en de vacature.
 • Je CV doorlopen
  • De volgende fase in het gesprek is het doorlopen van jouw CV. Je vertelt wat je hiervoor gedaan hebt: waarom je gesolliciteerd hebt, wat voor studie je gedaan hebt en waarom je die studie gedaan hebt. Ga je weg bij een bedrijf? Dan is dit het moment om uit te leggen waarom je daar vertrekt. Niemand kent jou beter dan jezelf.
 • Vragen vanuit gesprekspartner(s)
  • Ben je er klaar voor? Vraag maar raak! Je gesprekspartner of partners gaan je vragen stellen over je CV, je werkervaring en je competenties. Eén van de manieren die veel gebruikt wordt is de STARR-methode. Je leest meer over deze methode bij ‘Het tweede gesprek’.
 • Vragen vanuit jou
  • Jouw kans om te laten zien dat je interesse hebt in het bedrijf, de functie en je gesprekspartner(s). Welke vragen je stelt is erg afhankelijk van de rest van het gesprek. Maar als het goed is heb je je huiswerk gedaan en is het haast onmogelijk om geen vragen te hebben. Enkele voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen:
   • Hoe is de vacature ontstaan?
   • Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie?
   • Je noemde net dat jullie …. erg belangrijk vinden. Wat bedoelen jullie hier precies mee?
  • Er zijn ook een aantal no-go’s als je vragen gaat stellen. Vermijd vragen als:
   • Maak ik kans op de functie?
   • Vinden jullie dat het gesprek goed is verlopen?
 • Afsluiting
  • Een moment dat vaak onderschat wordt, is de afsluiting van het gesprek. Het is het laatste moment tussen jou en je gesprekspartner(s) en daarom erg belangrijk bij de indruk die je achterlaat. Je bepaalt niet zelf wanneer het gesprek beëindigd wordt, dit laat je over aan je gesprekspartners. Als dit moment komt, wacht je totdat jouw gesprekspartner(s) met lichaamstaal aangeeft om handen te schudden. Bedank je gesprekspartners voor het gesprek en zeg gedag.
   • Bonustip: Veel mensen treuzelen bij het afscheid. Niet doen, dit kan aangeven dat je onzeker bent en dat wil je niet.

Het kan zijn dat tijdens het eerste gesprek al gesproken wordt over arbeidsvoorwaarden en salaris. Hoe te handelen en tips hiervoor vind je onder tip 10.

Het tweede sollicitatiegesprek

Niet bij elke sollicitatie vindt een tweede gesprek plaats, soms is met één sollicitatieronde al besloten wie het geworden is. Heb jij die baan gekregen? Van harte gefeliciteerd!

Dit gaat alleen niet bij alle sollicitaties op. Vaak is er een tweede en soms nog derde of vierde gesprek. Als je op tweede gesprek mag komen betekent dat waarschijnlijk dat het eerste gesprek goed verlopen is. Je bent een stap dichterbij de baan, YES! Je mag trots zijn op jezelf. Je hebt indruk gemaakt en waarschijnlijk al veel sollicitanten achter je gelaten. Je weet nu meer over de functie en het bedrijf, maar je bent nog niet aangenomen. Dus het is weer tijd om je voor te bereiden en (opnieuw) indruk te maken!

Het eerste gesprek is vaak bedoeld als kennismaking maar het tweede gesprek verloopt vaak anders dan het eerste gesprek en je krijgt waarschijnlijk veel open vragen en je zult verder de diepte in gaan. Je kunt vragen verwachten over:

 • Je motivatie
 • Je werkervaringen
 • Je competenties
 • Je vaardigheden
 • Je kennis

 Op zoek extra tips en informatie? Kijk dan eens naar:

Voorbereiding op het tweede gesprek

Je kunt jezelf het beste voorbereiden op het tweede gesprek met de STARR-methode. Dit staat voor:

 • Situatie
 • Taak
 • Actie
 • Resultaat
 • Reflectie

Veel managers en recruiters gebruiken deze methode om te bepalen of je geschikt bent voor de functie. Bedenk welke competenties belangrijk zijn voor de functie en brainstorm over praktijkvoorbeelden die jij hebt meegemaakt waaruit blijkt dat jij over deze competenties beschikt. Stel jezelf per situatie de volgende vragen:

 • Wat was de situatie?
 • Wat was je taak?
 • Welke actie(s) heb je ondernomen?
 • Welke resultaat heb je hiermee behaald?
 • Wat heb je geleerd van de situatie?

Bedenk een aantal situaties waarbij je bovenstaande vragen voor jezelf kunt beantwoorden en bereid dit voor. Probeer recente voorbeelden te noemen en geen situaties van een aantal jaren geleden.

Een aantal aanvullende tips:

 • Wees goed op de hoogte van de inhoud van je sollicitatiebrief, je CV en de vacature. Als het goed is weet je wat hierin staat maar het kan geen kwaad om het nog eens door te nemen.
 • Wees niet te langdradig, maar wees kort en duidelijk.
 • Vertel geen leugens over je vaardigheden en competenties. Als je wordt aangenomen en later blijkt dat je bepaalde dingen niet kunt of je de competenties niet hebt, kan het leiden tot ontslag.
 • Gebruik informatie uit het vorige gesprek. Dit kan van alles zijn, maar gebruik het! Het geeft je interesse en motivatie aan.

Meer tips voor je tweede sollicitatiegesprek? Bekijk:

Arbeidsvoorwaarden en salaris

Tijdens het tweede gesprek komen vaak (secundaire) arbeidsvoorwaarden en het salaris aan bod. Dit is een erg belangrijk punt in het gesprek en veel mensen hebben moeite met het onderhandelen. Zorg dat je vooraf goed weet wat je waard bent, wat jouw minimum is en waar je bereid bent om concessies te doen. Vragen om over na te denken:

 • Is er een reiskostenvergoeding? Hoe hoog is deze?
 • Aantal vakantiedagen
 • Hoeveel wil je verdienen? Is dit realistisch en marktconform? Kijk bijvoorbeeld eens met een salariswijzer.
 • Is er een 13e maand?
 • Zijn er mogelijkheden tot cursussen en opleidingen?
 • Is een auto van de zaak mogelijk? (Indien van toepassing)

De bedankbrief

Je hoort niet vaak dat mensen een bedankbrief sturen na een sollicitatiegesprek en het is in Nederland ook niet heel gebruikelijk. Toch zijn er situaties waarbij een bedankbriefje jou een voorsprong kan geven ten opzichte van medesollicitanten.

Wanneer stuur je een bedankbrief?

 • Je stuurt pas een bedankbrief als je zelf oprecht iemand wil bedanken en/of een zeer bijzonder sollicitatiegesprek hebt gehad.
 • Je bent op sollicitatiegesprek geweest, maar je uiteindelijke keuze is gevallen op een andere partij.   

De bedankbrief kan je helpen in de sollicitatieprocedure. De ontvangende partij is vaak aangenaam verrast bij het ontvangen en het kan je helpen om op te vallen tussen de rest van de sollicitanten. Het kan ook averechts werken en de ontvanger de impressie geven dat je aan het slijmen bent. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Reflectie

Als je de baan hebt gekregen: van harte gefeliciteerd en heel veel succes! Heb je de baan niet gekregen? Jammer en de volgende keer beter. Vraag achteraf altijd wel waarom de keuze niet op jou is gevallen.

Dit kan erg waardevolle informatie opleveren waar je van kunt leren en die je mee kunt nemen naar je volgende sollicitatie!

 

Hebben deze tips je enthousiast gemaakt en wil je vandaag nog solliciteren en de volgende stap maken in jouw carrière? Bekijk dan ons actuele aanbod vacatures: