Hoe win je generatie X en Y voor je organisatie?


Welke (technische) generatie durft de sprong naar een nieuwe baan echt te wagen?

Zoeken in nieuws

Categorieën

Gerelateerde berichten

 Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe win je generatie X en Y voor je organisatie?

10 april 2017 |

Tijdens menig verjaardagsfeestje hoor je mensen mopperen over hun werk. Hun leidinggevende snapt er niets van en het salaris is al jaren te laag. Oftewel: het kan altijd beter. Maar welke (technische) generatie durft de sprong naar een nieuwe baan echt te wagen? X of Y? Dat hebben wij onderzocht. Wij geven je tips hoe je als werkgever het beste om kunt gaan met beide generaties.

 

Generatie X (1956-1970) blijft het liefst zo lang mogelijk bij dezelfde werkgever

De technici van generatie X zijn het minst van allemaal actief op zoek naar een nieuwe baan. De resultaten maken duidelijk dat de leden van generatie X het liefst zo lang mogelijk hun huidige positie blijven uitoefenen. Ze zijn over het algemeen ook minder bezig met de arbeidsmarkt. Deze generatie kenmerkt zich dan ook als een generatie die zich schikt naar de realiteit en daarbinnen probeert de situatie naar de hand te zetten.

 

Generatie Y (1970-1995) is voorbereid op de flexibele arbeidsmarkt

Bij generatie Y zie je in de resultaten juist de onrust terug. Het continue zoeken naar groener gras aan de andere kant van de heuvel. Het ongeduld als de persoonlijke impact niet snel genoeg groot is. Bovendien koestert generatie Y wellicht nog ambities, die generatie X al heeft waargemaakt. Als we het in een breder perspectief plaatsen, zie je dat generatie Y goed voorbereid is op de flexibele arbeidsmarkt. Cijfers bevestigen dat. Zo maakte het Centraal Planbureau eind 2016 bekend dat vier van de tien werkenden in Nederland geen vast contract hebben.

 

 

Tips voor werkgevers

  1. Generatie Y kijkt altijd om zich heen naar betere kansen. Bied de talenten van deze generatie daarom prikkelende uitdagingen.
  2. Breng – indien gewenst – generatie X in beweging door met haar in gesprek te gaan, prikkelende alternatieven voor te stellen (bijvoorbeeld via detachering) en/of een goede vertrekregeling te bieden.
  3. Geef generatie Y training in werkplezier. Leer hen wanneer het goed genoeg is.
  4. Behoud goede technici met uitdagend werk, goed salaris of ruime keuze in arbeidsvoorwaarden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maak kennis met generatie X, Y en Z – en hun visie op de arbeidsmarkt in bouw en techniek

We willen eraan bijdragen dat bedrijven hun doelstellingen waarmaken en medewerkers hun dromen werkelijkheid zien worden. Juist daarom hebben wij onderzoek gedaan naar de verschillende generaties en hun visie op de technische arbeidsmarkt. Deze uitkomsten delen we graag, om zo een brug te slaan tussen werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Daarvoor zijn we tenslotte intermediair.

Benieuwd naar het volledige onderzoek? Bestel hier gratis het magazine.

 


Deel dit artikel: