Gastlessen bij Summa Transport & Logistiek

Onderwijs en arbeidsmarkt met elkaar verbinden

In het voorjaar van 2020 hebben wij ons aangesloten als partner bij het RIF-project van Summa Transport & Logistiek. Dit project heeft als doel het onderwijs en de arbeidsmarkt met elkaar te verbinden. Continu wilde hier, als intermediair met focus op de logistieke sector, graag in participeren. Maik Kruiswijk, Adviseur Logistiek bij Continu Professionals, vertelt over de samenwerking en de gastlessen die daar als resultaat uit zijn voortgekomen.

Totstandkoming samenwerking
Kruiswijk: “Enige tijd geleden zijn wij in contact gekomen met Thijs Smeets, docent bij Summa Transport & Logistiek. Hij had onze hulp ingeschakeld bij het vormgeven van een nieuwe logistieke opleiding, maar al snel werd duidelijk dat we meer voor elkaar konden betekenen.

Als adviseur bij Continu Professionals ken ik de logistieke arbeidsmarkt op mijn duimpje. Toen Thijs vertelde dat veel studenten moeite hebben met het vinden van een stageplek of baan, was het idee voor een gastles snel geboren. Ik zie waar het vaak misgaat in de praktijk en wil studenten graag helpen in hun sollicitatietraject.”

Studenten helpen tijdens hun sollicitatietraject
Kruiswijk ging samen het Summa College aan de slag met het vormgeven van de gastlessen. Hij vertelt: “Thijs bracht ons in contact met verschillende docenten. Samen met hen bepaalden wij hoe de gastles eruit moest komen te zien. Dit was per klas verschillend. De ene groep wilde graag dieper inzoomen op het CV, de andere groep had meer behoefte aan trips en tricks voor het sollicitatiegesprek.

Per klas werd bepaald welke onderwerpen er besproken zouden worden. Zo’n 80% van de inhoud van de gastles werd voorafgaand met de docent bepaald, maar natuurlijk was er ook ruimte voor specifieke vragen vanuit de studenten. Het voorbereiden van de les was samen met de docenten van het Summa College zo geregeld.”

Je geeft studenten echt iets mee
Hij vervolgt: “Veel studenten van het Summa College zijn jong en solliciteren voor het eerst. Vaak zien we dat de volgorde van de onderdelen op het CV niet juist is, dat belangrijke gegevens zoals de woonplaats ontbreken of dat studenten geen foto hebben toegevoegd. Wat ik studenten probeer mee te geven is dat ze naast klasgenoten ook elkaars concurrenten zijn. Je moet eruit springen als je die stageplaats of baan wilt krijgen!

Het leuke is: docenten zijn enthousiast, maar ook de studenten doen tijdens de gastlessen actief mee. Na de gastles laat ik mijn gegevens achter zodat studenten me kunnen bereiken als ze nog vragen hebben. Het is heel tof om te zien dat sommige van hen mij hun CV doorsturen en vragen of ik er een blik op kan werpen. Dan zie je dat ze er echt mee aan de slag zijn gegaan. Als gastdocent geef je studenten echt iets mee.”

Win-win situatie
Het mooie aan deze samenwerking is dat het een win-win situatie is. “Wij helpen studenten bij hun sollicitatietraject en spelen onszelf daarmee in de kijker. We hopen dat studenten ons na het behalen van het diploma weten te vinden, zodat wij ze aan werk kunnen helpen. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten”, vertelt Kruiswijk.

In de toekomst hopen zowel Continu Professionals als het Summa College de samenwerking verder te kunnen uitbreiden. “Momenteel focussen we ons met de gastlessen voornamelijk op de opleidingskant, maar in de toekomst wil ik ook mijn netwerk bij dit project betrekken zodat wij het bedrijfsleven en het Summa College dichter bij elkaar kunnen brengen”, aldus Kruiswijk.

Maik Kruiswijk

Ben jij een student of young professionals in de logistieke sector? Zeg dan hello tegen je ambities en neem contact op met Maik!

Zeg 'Hello' tegen Maik