Werkgever in beeld: werken bij Hertog Jan

Hello Work

Erik van Gaal is al 20 jaar actief in de brouwerswereld, zelf als brouwer begonnen. Vanuit daar naar de functie van Process Engineer en doorgegroeid tot First Line Manager bij Hertog Jan. Van brouwer tot aan leidinggevende. Hij vertelt je graag meer over het werk bij Hertog Jan en procestechniek.

“Geweldig om hier te werken, maar vergeet niet dat je ook echt moet werken.” - Erik van Gaal van Hertog Jan

Erik van Gaal is al 20 jaar actief in de brouwerswereld, zelf als brouwer begonnen. Vanuit daar naar de functie van Process Engineer en doorgegroeid tot First Line Manager bij Hertog Jan. Van brouwer tot aan leidinggevende.

Hertog Jan in Arcen is een geweldige plek om te werken, waar iedereen autonoom zijn/haar werk mag doen. In Arcen worden alle speciaal bieren van het merk gebrouwd, het is nog echte ‘craft’ en wordt nog echt met de handen gewerkt. Wist je dat op ieder flesje uit de brouwerij de naam van de brouwer vermeld wordt? Zo staat Erik zelf op het Winterbier.

De favoriete bieren van Erik zijn uit de reguliere collectie de Weizener en het Winterbier. Maar op 1 staan toch wel de unieke op vatgerijpte series. Een serie die op houten vaten wordt gerijpt voor een klein jaar en daarna wordt afgevuld. Hele speciale editie, moeilijk te verkrijgen en ontzettend gewild.  

Wij vroegen Erik waarom het zo leuk is om te werken bij Hertog Jan.

Het gevoel dat Hertog Jan uitstraalt in de reclames: gezelligheid en het vriendenkring gevoel zie je ook echt terug op de werkvloer. We bestaan uit een team van 9 a 10 brouwers, een planner, technische dienst en het laboratorium. Een klein team dus waar we echt op elkaar kunnen vertrouwen. We werken in ploegendienst, het brouwproces is namelijk 24/7. Als je in de avonddienst staat, dan sta je met 2 personen, één in het brouwhuis en één in de filtratie zoals wij dat noemen. Hemelsbreed is dat maar 10 meter van elkaar, maar als je het allebei druk hebt dan zie je elkaar niet, 8 uur lang. Dat betekent dus dat je zonder hulp van derden een goed product moet neerzetten en dus problemen zelf oplost. Dat vraagt zelfstandigheid, maar ook samenwerken. We zijn een team, die iets voor elkaar over moet hebben en samen vooruit willen gaan. Net als in een vriendenkring, we zeggen het niet alleen maar we zijn het ook.

Naast het werken in een authentieke brouwerij is er ook nog iets anders heel speciaals aan het werken bij Hertog Jan. Er komen namelijk ongeveer 55.000 bezoekers per jaar voor een tour in de brouwerij. Die komen in groepen van 30 personen de brouwerij rond. Er is geen aparte rondleiding route maar de bezoekers komen echt in de brouwzaal, waar jij als onderdeel van dit bedrijf, je werk aan het doen bent. Als brouwer moet je dan je werk tussen deze mensen door doen en ze ook te woord staan als ze je iets vragen, dat maakt dit werk extra uniek en leuk. Hier moet je dus als brouwer mee om kunnen gaan, en natuurlijk leuk vinden!

Wat moet een brouwer bij Hertog Jan, naast het authentieke, nu echt hebben? Gevoel voor techniek, en gevoel voor levensmiddelen/hygiëne zijn belangrijke speerpunten voor een brouwer. We zijn tenslotte een levensmiddelenbedrijf, alles moet bij ons 3 keer per week gepoetst worden. Dat houdt dus in dat je secuur werkt en oog voor detail hebt.

Een ander leuk aspect is natuurlijk het proeven! Elke dag, elke productie die de deur uit gaat moet geproefd worden. We gaan iedere dag weer voor het beste van het beste!

Meer informatie

Wil je meer weten over het werken bij Hertog Jan, procestechniek en hoe wij je kunnen helpen in je carrière bij Hertog Jan? Kijk of luister dan naar het gehele interview met Erik van Gaal.

Meer weten