Let op: valse baanaanbiedingen

Vacature-fraude uit naam van Continu Professionals

De afgelopen weken is het aantal meldingen van valse baanaanbiedingen van intermediairs toegenomen. Daarbij wordt regelmatig ook de naam en het logo van Continu Professionals misbruikt.

Vacature-fraude is wanneer oplichters zich voordoen als echte werkgevers of recruiters om valse vacatures te verspreiden. Ze maken niet alleen gebruik van traditionele methoden, maar passen zich ook aan- aan de moderne technologie. Dit omvat het gebruik van social media platformen zoals WhatsApp en Telegram om potentiële slachtoffers te bereiken.

Nog alarmerender is het feit dat deze fraudeurs zelfs gebruikmaken van legitieme vacatures, die waarschijnlijk zijn gevonden op platforms zoals Nationale Vacaturebank en Indeed. Deze 'vacatures' kunnen zowel volledig verzonnen als aangepast zijn om hun bedrieglijke agenda te bevorderen.

Hoe werkt dat nu, vacature-fraude?

Een fraudeur stuurt een bericht via Whatsapp, Telegram naar een (potentiële) kandidaat. Vaak vanuit een niet NL-telefoonnummer. In dit bericht heeft de crimineel een niet te weigeren vacature voorgesteld met hieraan gekoppeld een online leerprogramma. Om toegang te krijgen tot deze zogenaamde leeromgeving vragen ze een klein voorschot van €15,-. Op het oog een klein bedrag gekoppeld aan deze fantastische vacature. De potentiële kandidaat betaald en denkt dat men zonder sollicitatie procedure een geweldige nieuwe baan heeft geaccepteerd.

De gevolgen?

De gevolgen van deze frauduleuze praktijken zijn veelal desastreus. De fraudeur heeft de mogelijkheid om een bankrekening volledig te plunderen en/of krijgt de beschikking over gevoelige persoonsgegevens zoals het BSN-nummer wat gebruikt kan worden voor identiteitsfraude. 

Naast financieel verlies, dat voor sommige slachtoffers cruciaal is voor hun levensonderhoud, tast deze oplichting ook het vertrouwen en de integriteit van legitieme bedrijven zoals Continu Professionals aan.

Wat kan jij hier tegen doen? Meld fraude.

Heb jij een soortgelijk bericht ontvangen? Meld dit bij jouw adviseur of stuur een e-mail naar mijndata@continu.nl. Deel geen persoonsgegevens of gevoelige informatie via WhatsApp of Telegram. Blokkeer en rapporteer het betreffende telefoonnummer.

Blijf waakzaam: Houd in gedachten dat Continu Professionals nooit om geld zal vragen tijdens het sollicitatieproces. Als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.