Column: Wat zeggie?


 Terug naar nieuwsoverzicht

Column: Wat zeggie?

07 december 2018 |

Mensen met jonge kinderen zijn net als ik waarschijnlijk wel bekend met het fenomeen selectief gehoor. Bij een ‘vriendelijk doch dringend verzoek’ over het opruimen van hun kamers vraag ik mezelf wel eens af of ik ongemerkt Chinees of Italiaans tegen ze praat. Terwijl een zacht gefluister over een mogelijk bezoek aan de Efteling feilloos opgepikt wordt vanaf de andere kant van het huis. Eigenlijk ook wel grappig natuurlijk. Het hoort nou eenmaal bij kinderen; zo waren we vroeger allemaal toch?

Iedereen wil gehoord worden

Als Continu-er heb ik al veel gesprekken mogen voeren met werkzoekenden over hun situatie, drijfveren en ambities. In die tijd heb ik onder andere geleerd dat sommige mensen deze selectief-gehoor-fase helaas nooit ontgroeien. Veel van de werkzoekenden die ik spreek geven namelijk aan dat ze weg willen bij hun huidige werk omdat ze simpelweg niet gehoord worden door hun leidinggevende. Dit varieert van het moeten uitvoeren van taken die niet bij iemands functie horen tot serieuze zorgen over iemands eigen veiligheid op de werkvloer. Soms snap ik wel dat de leidinggevende zelf ook niks aan de situatie kan veranderen. En soms snap ik er helemaal niks van. Eén ding is in alle situaties hetzelfde: als je de opmerkingen en vragen van jouw medewerkers maar lang genoeg negeert dan gaan ze vanzelf een keer bij je weg. Werknemers zijn bijna altijd zeer loyaal en begripvol, zolang ze maar gehoord worden.

Twee stukjes aardewerk

Dit principe werkt overigens ook buiten het werkveld. Eerder deze week was ik bijvoorbeeld bij het jaarlijkse archeologische congres De Reuvensdagen waar ik een lezing over ArcheoHotspots bijwoonde. Dit zijn bijzondere locaties in Nederland waar je als bezoeker zelf aan de slag kan gaan met archeologische vondsten. Het gevoel wanneer je in een berg met scherven aardewerk twee stukjes ontdekt die op elkaar aansluiten, waardoor het plotseling geen scherven meer zijn maar een middeleeuwse schaal die jij eigenhandig aan het reconstrueren bent ... heerlijk! Maar, zoals gastspreker Riemer Knoop ook in de betreffende lezing aanhaalde, de belangrijkste reden voor erfgoedliefhebbers om naar ArcheoHotspots te gaan is om gehóórd worden. Hier kunnen ze namelijk zelf hun verhalen over vroeger kwijt. Verhalen over hun eigen jeugd of de jeugd van hun opa’s en oma’s. Een unieke interactie in de Nederlandse archeologie en een echte aanrader!

Conclusie

De conclusies van dit verhaal? Heb je interesse in erfgoed? Kijk dan op www.archeohotspots.nl en maak het allemaal mee. En ben jij toe aan een nieuwe werkgever, bijvoorbeeld eentje die wèl naar je luistert? Bel of mail mij dan snel, want ik ken er verschillende in jouw regio. Ciao!

 

Renger van de Hoef

Werkzaam als Adviseur Energie in Moerdijk voor de regio Noord-Brabant 

 

 


Deel dit artikel: