COLUMN: Op vakantie met een volle koektrommel


Dan vraag ik mezelf af: waarom zijn zoveel mensen iedere zomer weer toe aan vakantie?

 Terug naar nieuwsoverzicht

COLUMN: Op vakantie met een volle koektrommel

24 juli 2018 |

De vakantieperiode is aangebroken. Waar ik de rest van het jaar 's morgens regelmatig als eerste op kantoor verschijn, hoop ik de komende weken vooral als eerste aan het zwembad te liggen. Zelf vind ik vakantie vooral heerlijk omdat ik dan meer tijd aan mijn gezin kan besteden.

Om mij heen hoor ik echter vaak dat 'de koek op is' na weer een jaar hard werken en dat het de hoogste tijd is om de batterij weer op te laden. 
Dan vraag ik mezelf af: Waaróm zijn zoveel mensen iedere zomer weer toe aan vakantie? 

Twee tips voor het houden van een volle batterij én een volle koektrommel, het hele jaar door:
 

Inkakken is bijpakken! Of toch niet?

Uit recent onderzoek blijkt dat minimaal een derde van alle werkenden regelmatig overwerkt. De belangrijkste reden die overwerkers opgeven is dat ze hun toewijding willen tonen aan de baas in de hoop een promotie te mogen maken. Helaas voor hen blijkt niet alleen dat overwerk juist een negatief effect op je carrière heeft (aangezien je jouw taken blijkbaar niet eens tijdens kantooruren af weet te ronden) maar ook nog eens dat de productiviteit tijdens de extra uren aanzienlijk lager is dan tijdens normale werktijd. De gevleugelde uitspraak 'inkakken is bijpakken' werkt prima in de kroeg, maar niet op kantoor.

Da's andere koek!

Op dagelijkse basis heb je een bepaalde hoeveelheid energie te besteden. Deze koektrommel met energie moeten we zien te verdelen over werk, relaties, sport, hobby, kinderen, vrijwilligerswerk, vrienden en misschien nog wel meer. Nu zou je jezelf kunnen afvragen: Hoeveel energie kost mijn werk eigenlijk? En houd ik nog genoeg energie over voor mijn privéleven? Maar ... is het niet beter om een baan te zoeken die juist energie oplevert? Drukke dagen, werkstress en overvolle agenda's zijn geen enkel probleem als je voldoende inspiratie, plezier en dus energie uit je dagelijkse werk haalt. Neem dat maar van mij aan!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het zoeken naar een inspirerende werkomgeving? Dan hoor ik natuurlijk graag van je. Maar nu eerst: Family time! Fijne vakantie allemaal!

 


Renger van de Hoef

Werkzaam als Adviseur Energie in Moerdijk voor de regio Noord-Brabant 


Deel dit artikel: