COLUMN: Ga voor installatietechniek


 Terug naar nieuwsoverzicht

COLUMN: Ga voor installatietechniek

08 oktober 2018 |

Installatietechniek. Verschillende bronnen op het internet geven aan dat de installatietechniek een verzameling van technische componenten is waarin een functioneel geheel wordt samengesteld. Een ingewikkelde beschrijving, simpelweg omkaderen zij hiermee op de techniek achter alle gebouw gebonden installaties. Binnen Continu verdelen wij de installatietechniek in een viertal disciplines: Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Transport en Warmte-en Koude installaties.

Ontwikkelingen in het vakgebied

Hoe kan het zo zijn dat ik verliefd ben geworden op de installatietechnische branche?
Voor mij komt dit door een verschillende aantal facetten:

  1. Installatietechniek is een innovatieve markt
  2. Complexe techniek achter de installatietechniek
  3. De installatietechniek zal zichzelf altijd blijven veranderen en ontwikkelen
  4. Willen wij nog lang kunnen genieten van onze manier van leven zoals wij die nu hanteren dan zal de installatietechniek zich moeten blijven ontwikkelen met name de focus op duurzaamheid en technische oplossingen hierin (CO2 neutraal, recycling ed.)

Binnen de installatietechniek zie ik een tweetal ontwikkelingen, waar enerzijds de keuze wordt gemaakt om zich vooral te richten op bestaande technieken. Waar anderzijds organisaties zich volledig overgeven op de ontwikkelingen in de techniek en zichzelf richten op het uitdenken van nieuwe innovatieve producten (CO2 neutraal, warmtepompen, full electric, domotica ed.). Het geeft mij een kick om elke dag nieuwe dingen te leren. Organisaties kunnen helpen die niet bang zijn om risico’s te nemen en nieuwe concepten willen bedenken en ontwikkelen. Zodat, de installaties van de toekomst efficiënter, effectiever en duurzamer worden.

De arbeidsmarkt

De installatietechniek kan men grofweg verdelen in een tweetal niches:

  1. Installateurs (tegenwoordig veelal genoemd totaalinstallateurs)
  2. Adviesbureaus

Binnen deze niches zijn de meest voorkomende functies:

  1. Engineers (research & development)
  2. Service monteur
  3. Werkvoorbereider

Je ziet dat de markt rondom de installatietechniek steeds flexibeler wordt wat betreft de eisen die zij stellen aan potentiele werknemers. Dit komt met name door de krapte in de arbeidsmarkt en het ontbreken van vaktechnische werknemers met een specialisatie in de installatietechniek. Hierdoor hebben veel bedrijven de keuze gemaakt om te investeren in professionals vanuit andere sectoren of schoolverlaters. Dit brengt een positieve verandering met zich mee. Wanneer wij hierover spreken met onze opdrachtgevers (installateurs en adviesbureaus) geven ze aan dat ze door ander soort personeel te maken krijgen met inzichten vanuit een ander perspectief. Hierdoor kunnen zij zichzelf als organisatie ook verder ontwikkelen. Win-win situatie dus.

Durf jij de stap te wagen?

Ben je een schoolverlater en op zoek naar een baan binnen de installatietechniek? Of ben je een ervaren techneut en geïnteresseerd in een overstap naar de installatietechniek? Waag de stap, ga ervoor! Uit eigen ervaringen zie ik dat opdrachtgevers openstaan voor ‘nieuwe’ collega’s binnen de installatietechniek. Zo lang men welwillend is om te leren en de juiste intrinsieke motivatie heeft om aan de slag te gaan binnen deze branche.  

Heb jij werktuigbouwkundige, technische bedrijfskunde, automotive of andere technische opleiding wees dan niet bang om mij te bellen en vragen naar mogelijkheden!

Of klik hier voor alle installatietechniek vacatures.

 

  Wesley Hildebrand

  Adviseur Installatietechniek bij Continu in Rotterdam. 

 


Deel dit artikel: