Column: De wondere wereld van Civiele techniek


Weet jij wat het vak te bieden heeft?

 Terug naar nieuwsoverzicht

Column: De wondere wereld van Civiele techniek

06 november 2018 |

2 januari 2016 was mijn eerste werkdag bij Continu. Vol enthousiasme en energie kwam ik op kantoor en kreeg ik onder andere mijn visitekaartjes. Hierop stond onder mijn naam de titel: ‘Adviseur Civiele Techniek’. Een nieuw gebied voor mij.
Vol passie hebben mijn collega’s en techneuten om mij heen mij meegenomen in het vak. De bijzondere projecten die zij hebben gerealiseerd. En de mogelijkheden en kansen die het vak te bieden heeft.
Nu, bijna 2 jaar later, weet ik inmiddels zoveel van deze discipline dat ik me een mede-techneut voel!

In mijn column neem ik je graag mee in de wondere wereld van de civiele techniek en wat het te bieden heeft voor jou als techneut. Te beginnen bij het begin, wat houdt het nou eigenlijk in?

  

Het speelveld

Het is een brede discipline die in het dagelijks leven in veel objecten is terug te zien.
Het kan als volgt gedefinieerd worden: De bereikbaarheid en mobiliteit van burgers, bedrijven en hulpdiensten zijn erg belangrijk in het land. Hiervoor zijn uitgebreide en goed onderhouden wegen nodig. Dit vormt dan ook een groot deel van de techniek. De objecten die verbonden zijn aan de wegen vallen er ook onder, denk bijvoorbeeld aan bruggen en viaducten. Ook de waterwegen en de daar bijhorende havens, kanalen, rivieren en kades zijn onderdeel van het vak.

Maar dan zijn we er nog niet. Civiele techniek is namelijk niet alleen zichtbaar boven de grond. De ondergrondse infra is minstens net zo belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan metrotunnels, grote verkeertunnels, rioleringen en aanleg van kabels en leidingen. Ook het milieukundige gedeelte, denk aan bodemonderzoeken, valt onder civiele techniek.

Conclusie? Het speelveld van Civiele techniek is zeer breed.

Grootste uitdagingen binnen het vak

Wat het interessant maakt is de veelzijdigheid van het vak:

  • Zoals eerder besproken bestaat Civiele techniek niet alleen maar uit wegen maar onder andere ook uit water en ondergrondse infra.
  • Niet alleen de grote en bekende multidisciplinaire projecten interessant maar zeker ook de regionale projecten. Het zijn juist deze projecten die je woonwijk of straatbeeld mooier maken. Zonder Civiele techniek zou Nederland een puinhoop zijn!
  • De techniek zal altijd blijven bestaan en zal altijd in beweging zijn: innovatieve ideeën worden bedacht en toegepast. Over 10 jaar is de civiele techniek van nu weer achterhaald.

Diversiteit aan functies

Om die regionale of multidisciplinaire projecten te kunnen realiseren heb je verschillende partijen nodig. Te denken valt aan onder andere Rijkswaterstaat, gemeentes, aannemers, nutsbedrijven, advies- of ingenieursbureaus, milieukundige bureaus en waterschappen. Binnen deze partijen zijn er als recent afgestudeerde of ervaren civiele techneut veel mogelijkheden met betrekking tot functies.

De meest voorkomende functies binnen de verschillende partijen zijn:

Schaarste op de arbeidsmarkt positieve verandering

De meest voorkomende eisen binnen de branche zijn een afgeronde MBO/HBO/WO-opleiding richting Civiele techniek of soortgelijke opleiding en een aantal jaren werkervaring. Door de huidige krapte in de arbeidsmarkt staan steeds meer bedrijven open voor mensen buiten de Civiele techniek. Of dit nu schoolverlaters zijn of mensen uit andere technische branches. De bedrijven investeren in mensen om ze zo de juiste kennis van het vak mee te geven. Ik vind dit een positieve verandering omdat er nog zoveel goede en beschikbare techneuten zijn die ook een kans verdienen een stap te maken richting de Civiele techniek.

Ben je na het lezen geïnteresseerd geworden in een stap naar de Civiele techniek maar heb je geen vooropleiding of ervaring? Niet twijfelen, ga er voor! Met technisch inzicht, de juiste mentaliteit en affiniteit met Civiele techniek kun je er zeker komen. Ik of één van mijn andere Civiele collega’s kunnen je helpen met de eerste stap (of vervolg stap) in dit mooie vakgebied. Klik hier om contact met ons op te nemen.

 

  
  Sophie Jacobs

  Adviseur Civiele techniek bij Continu in Breda.

 


Deel dit artikel: