Een goede eerste indruk maken? 7 tips!


Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken!

 Terug naar carrièretips overzicht

Een goede eerste indruk maken? 7 tips!

09 september 2019 |

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Of je nu een sollicitatiegesprek hebt, een afspraak met een nieuwe opdrachtgever of een event bezoekt. Steeds als iemand jou voor het eerst ontmoet, dan heeft deze persoon direct een beeld van je. En of dat beeld nu klopt of niet, daarna is het nog maar moeilijk te veranderen. Kortom, je eerste indruk telt! Maar als je deze 7 tips toepast, gaat dat helemaal goed komen.

1. Let op je looks
Een verzorgd uiterlijk en gepaste kleding zijn enorm bepalend voor je eerste indruk. Je zou een verzorgd voorkomen kunnen zien als een vorm van respect voor de ander. Maar je doet er ook jezelf een lol mee. Want de juiste outfit maakt je zelfverzekerder. Aan je kleding kan het immers niet meer liggen.

2. Maak oogcontact
Door oogcontact te maken laat je zien dat je oprecht aandacht hebt voor de ander. Als je steeds wegkijkt, geef je een negatief signaal. Je vindt de ander kennelijk niet interessant. Kijk de ander dus in de ogen, maar overdrijf het niet. Belangrijk om te weten: je ogen liegen niet. Ze vertellen meer dan je in woorden kunt uitdrukken. Ben jij enthousiast over iets? De twinkeling in je ogen heeft het al verraden!

3. Toon interesse: stel vragen en ben enthousiast
Mensen zijn altijd geïnteresseerd in zichzelf. Dus laat je gesprekspartner aan het woord, luister aandachtig en stel vragen. Gun de ander het podium en steek je enthousiasme niet onder stoelen of banken. Mensen houden van mensen die van hen houden.

4. Deel een complimentje uit
Alles wat je zegt over de ander, bepaalt hoe die ander jou ziet. Een complimentje draagt daar beslist positief aan bij. Dus kun je iets aardigs zeggen? Laat het vooral niet na. Bedenk natuurlijk wel of het gepast is en hoe je het zegt. Complimenten over iemands stijlvol ingerichte kantoor of mooie auto kunnen altijd. Complimenten over iemands uiterlijk zijn gevaarlijk terrein. Tenzij je op date bent.

5. Neem je glimlach mee
Laat nooit je glimlach thuis. Zet hem op en doe hem niet meer af. Dankzij onze spiegelneuronen zal ook de ander een glimlach niet kunnen onderdrukken.

6. Spiegel
Over spiegelneuronen gesproken. Je doet het waarschijnlijk al onbewust. Maar je kunt het ook bewust toepassen: spiegelen. Neem dezelfde houding aan. Knikt je gesprekspartner? Knik mee. Hiermee vertel je op een non verbale manier dat je er hetzelfde over denkt. En maak je (on)bewust een verbinding met de ander.

7. Straal zelfvertrouwen uit
Wat je vooral wel thuis moet laten: je zenuwen. Relax en straal zelfvertrouwen uit. Ben je om wat reden toch een tikje nerveus? Fake it till you make it! Je zult zien dat als het ijs eenmaal gebroken is, je zenuwen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of lees eerst onze 10 tips voor meer zelfvertrouwen.

Meer tips bekijk dan ook eens onze andere blogs: 

 


Deel dit artikel: