Bijna afgestudeerd? Stippel zo je route uit naar je eerste baan


Het is dan bijna zover. Eindelijk sluit je een hoofdstuk van jarenlang studeren af en begint (na de zomervakantie) je carrière.

 Terug naar carrièretips overzicht

Bijna afgestudeerd? Stippel zo je route uit naar je eerste baan

30 april 2018 |

Het is dan bijna zover. Eindelijk sluit je een hoofdstuk van jarenlang studeren af en begint (na de zomervakantie) je carrière. Een nieuwe baan vinden is misschien niet de uitdaging. De juiste baan vinden wel. Ons advies? Stippel voor jezelf een route uit, zodat je einddoel direct een stap dichterbij komt. Hoe? Door de volgende 4 punten mee te nemen op je route.

1. Beginnen bij de basis

We beginnen bij de basis. Waarom heb jij een aantal jaren geleden voor deze studie gekozen?

Wat waren je drijfveren? Welke aspecten vond je destijds aantrekkelijk? Zet ze op een rij en ga eens na welke van deze aspecten je graag terugziet in je eerste echte baan.

2. Nadenken over het type bedrijf

Wat voor type bedrijf spreekt je nu echt aan: groot en internationaal of juist klein en regionaal? Wil je met het bedrijf aan de start van een nieuw project staan of juist een eindproduct opleveren? Denk jij dat een familiebedrijf met veel ruimte voor eigen inbreng het beste bij je past? Of juist een grote corporate organisatie met een duidelijk gekaderde functie? Ga dus eerst na waaraan jij je steentje wilt bijdragen.

Tip: speciaal voor starters en mensen die toe zijn aan een nieuwe carrièresprong heeft Continu de bedrijfstest ontwikkeld. Hiermee ontdek je in een paar stappen wat voor type bedrijf het beste bij je past.

3. Staar je niet blind op de functietitel

Veel functies hebben dezelfde titel maar een hele andere inhoud. Staar je dus niet blind op de naam van de functie. Kijk naar handelingen en activiteiten in de functie. Waar krijg je energie van? Wat vind je nu echt wel en echt niet leuk om te doen?

4. Waar wil je over 5 jaar zijn?

Weer zo’n typische vraag, horen we je denken. Klopt. Maar o zo belangrijk. Als je weet waar jij over 5 jaar of 10 jaar wilt staan, kun je terug gaan rekenen. Lees bijvoorbeeld vacatureteksten door van jouw droombaan en kijk naar de gevraagde werkervaring. Match deze ervaring met die van jou en bedenk welke stappen je kunt gaan zetten om daar te komen. Heb je al een functie op het oog? Check dan of de ervaring die je hiermee opbouwt in lijn ligt met de functie van jouw dromen.

Kun je wel wat hulp gebruiken met het uitstippelen van je route? Aarzel niet en neem contact met ons op. Dan zorgen wij voor het juiste opstapje naar jouw carrière!


Deel dit artikel: