Arbeidsvoorwaardengesprek? Zo bereid je je voor


Je bent aangenomen, maar eerst nog een arbeidsvoorwaardengesprek. Hoe bereid je je hierop voor?

 Terug naar carrièretips overzicht

Arbeidsvoorwaardengesprek? Zo bereid je je voor

01 april 2019 |

Vol enthousiasme heb je gesolliciteerd op je droombaan. Voor je het weet heb je je tweede gesprek al gehad en krijg je het verlossende telefoontje. Je bent aangenomen! Na dit gesprek ontvang je een contract aanbieding. Hier kan een arbeidsvoorwaardengesprek aan vooraf gaan. Tijdens dit gesprek worden er afspraken gemaakt over je salaris en je secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskosten vergoeding, overuren, opleiding etc. Hoe bereid je je hierop voor? Lees snel onze tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je het gesprek aan gaat is het belangrijk om een aantal dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Te beginnen met de reden waarom je gesolliciteerd hebt op de functie en bij dit bedrijf. Dit helpt je bij het in kaart brengen wat de prioriteiten. Is dat een hoger salaris, de doorgroeimogelijkheden of juist de bedrijfscultuur?

Bepaal je wisselgeld 

Staar jezelf niet blind op enkel het salaris. Zo zijn er, naast het bedrag dat je elke maand bijgeschreven krijgt,  ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld een variabel inkomen op basis van omzet, een leaseauto, studievergoeding, pensioen, flexibele werktijden etc. Bedenk voor jezelf wat het belangrijkste is, maar kijk ook naar wat normaal is binnen het bedrijf waar je gaat werken. Het is een spel van geven en nemen, prijs jezelf niet de markt uit door te hoge eisen te stellen.   

Het is geen strijd

Realiseer je dat een arbeidsvoorwaardengesprek geen strijd is. Als je het gesprek in gaat met het idee dat het een strijd gaat worden, creëert dat een vijandige interactie. Dit wil je uiteraard voorkomen, het gaat tenslotte om je toekomstige werkgever! De beste onderhandelingen zijn win-win; het is belangrijk dat jullie aan het einde van de rit beiden tevreden zijn met het resultaat. Geven en nemen dus.

Een duidelijk toekomstbeeld

Weet wat je wilt gaan bereiken met je nieuwe baan en zorg ervoor dat je deze verwachtingen naar je nieuwe werkgever uitspreekt. Dus niet alleen je salaris en secundaire voorwaarden maar ook wat je wilt gaan bereiken in je nieuwe baan. Hiermee geef je een positief signaal af en versterkt het je positie.

Choose your battles

Mochten jullie het niet eens worden met elkaar, forceer niets maar maak een nieuwe afspraak. Op deze manier gunnen jullie elkaar de tijd om er nog eens over na te denken en met oplossingen te komen. Met deze tips kun je je goed voorbereiden op je arbeidsvoorwaardengesprek en onthoud: Choose your battles.


Deel dit artikel: