Zo overleef jij tropische temperaturen op het werk


Hot hot hot!

 Terug naar carrièretips overzicht

Zo overleef jij tropische temperaturen op het werk

Het is al dagenlang enorm heet. En je herkent het vast wel, wanneer de temperatuur flink stijgt, neemt je productiviteit vaak drastisch af. Een (te) warme werkomgeving is dan ook één van de meest voorkomende klachten op zowel kantoor als de bouwplaats. Daarom hebben wij slimme 10 tips voor je waarmee jij het hoofd zelfs bij tropische temperaturen een heel stuk koeler houdt. Laat de zomer maar komen!

 

Wat is te warm?

In de Arbowet staat dat de temperatuur op een werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van een werknemer. Maar het is natuurlijk lastig om te bepalen wat nou precies te warm is. Want niet alleen het soort werk dat je verricht maar ook zaken zoals de relatieve luchtvochtigheid, warmtestraling en luchtsnelheid spelen een rol. Daarnaast moet je extra opletten wanneer je conditie minder goed is, je onder- of overgewicht hebt, zwanger bent, geneesmiddelen gebruikt of last van hart- en vaatziekten hebt.

 

Wat kun je er aan doen?

Helaas zijn tropische temperaturen niet altijd te voorkomen. Maar met deze 10 tips maak je het voor jezelf wel een stuk aangenamer. Wedden dat je ze niet allemaal kende?

 

Tip 1: Zet elektrische apparaten uit

Wist je dat een wat oudere computer net zoveel warmte kan genereren als een kleine ventilatorkachel? Zet apparatuur die je niet gebruikt daarom uit. Komt er genoeg zonlicht naar binnen? Schakel dan ook de verlichting uit. Overigens produceren energiezuinige ledlampen sowieso een hoop minder warmte dan ouderwetse gloeilampen.

 

Tip 2: Schaf een ventilator aan

Het is natuurlijk een open deur maar een goede ventilator zorgt voor een aangename luchtstroming waardoor het meteen een paar graden koeler lijkt. Een airconditioning levert vaak nog meer resultaat op maar zorg dan wel dat je hem op de juiste manier instelt. Geen budget voor een airco? Zet dan een groot glas met ijsklontjes voor een draaiende ventilator voor een DIY airco-effect!

 

Tip 3: Houd je polsen onder de koude kraan

Je nek en polsen zijn plekken waar je bloedvaten dicht aan de huidoppervlakte liggen. Daar kun je dus iets mee wanneer je het warm hebt! Houdt je polsen een paar minuten onder stromend koud water of leg een vochtige handdoek in je nek. Hierdoor koelt je bloed af en daarmee ook je lichaamstemperatuur.

 

Tip 4: Eet lekker pittig

Pittig eten is misschien wel het laatste waar je zin in hebt bij warm weer. Maar curries en chilipepers kunnen je wel degelijk helpen. Ze stimuleren namelijk de hittereceptoren in je mond waardoor je bloedcirculatie goed op gang komt en je gaat transpireren waardoor je lichaam afkoelt. Bovendien voelt de rest meteen een stuk koeler aan als het in je mond ‘warm’ is. Schep tijdens de lunch of schaft dus maar een flinke portie Thais op!

 

Tip 5: Stel een tropenrooster in

Voor een tropenrooster is wel wat flexibiliteit nodig maar het is (zeker bij een kleinere organisatie) vrij eenvoudig in te voeren. Door de werkdag iets eerder te beginnen en dus ook eerder te stoppen, kun je een groot deel van de hitte ontlopen. En nóg een voordeel: als je om zes uur begint, dan ben je rond een uurtje of twee al klaar waardoor je die dag lekker veel vrije tijd overhoudt!

 

Tip 6: Zorg dat je voldoende drinkt

Bij hogere temperaturen transpireer je veel. Het is dus zaak om je vochthuishouding goed op peil te houden. Drink daarom flink wat water gedurende de dag. Het liefst een beetje gekoeld. Watermeloen, selderij en sla bevatten ook veel water en zijn dus de ideale snacks. Alcohol kun je beter vermijden omdat dit vocht aan je lichaam onttrekt. Je kunt dat biertje dus het beste voor vrijdagmiddag bewaren.

 

Tip 7: Hanteer minder strikte kledingvoorschriften

Niet iedereen kan in een korte broek op het werk verschijnen. Bijvoorbeeld omdat dit als niet representatief wordt gezien. Maar bij extreme temperaturen kan het verstandig zijn om tijdelijk toch iets flexibeler met de ‘dresscode’ om te gaan. Een nette korte broek en polo zien er nog steeds keurig uit en het scheelt een hoop warmte.

 

Tip 8: Houd ramen en deuren dicht

Het lijkt zo lekker om bij tropische temperaturen even een raam open te zetten om af te koelen maar vaak heeft dit juist het tegenovergestelde effect. Je haalt de warmte van buiten zo namelijk naar binnen. Het beste is om alleen ’s ochtends vroeg ramen en deuren even tegen elkaar open te zetten zodat het door kan waaien en koele lucht naar binnen komt. Houdt ze daarna de hele dag dicht.

 

Tip 9: Denk aan sneeuw

Heb je het gevoel dat je ondanks alle tips toch smelt? Ga dan even rustig zitten, sluit je ogen en denk aan sneeuw… Onderzoek heeft aangetoond dat het lichaam op deze korte ‘dagdromen’ reageert en de lichaamstemperatuur laat dalen. Pas wel op dat je niet in slaap valt!

 

Tip 10: Accepteer de warmte

Werkt zelfs de ‘denk aan sneeuw’ tip niet voor jou? Dan blijft er maar één optie over: accepteer dat het warm is. Accepteer dat de mussen van het dak vallen en de straaltjes zweet over je voorhoofd en rug lopen terwijl jij achter je bureau zit. Je kunt je er wel over opwinden maar het helpt niet. En je krijgt het er nóg warmer door.


Deel dit artikel: