5 tips voor een goede eerste indruk


 Terug naar carrièretips overzicht

5 tips voor een goede eerste indruk

21 augustus 2015 |

Je kunt ‘m maar één keer maken: de eerste indruk. Of je nu een sollicitatiegesprek hebt of een netwerkevenement bezoekt. Binnen enkele momenten beslist men of je ‘de moeite waard’ bent. Een goede voorbereiding doet wonderen. Wij geven je 5 tips om een goede eerste indruk achter te laten.

1. Interesse tonen

Je verwerft de meeste sympathie door interesse in je gesprekspartner te tonen. Toon belangstelling in diegene. Pas je tempo en de inhoud van je reactie op je partner aan. Hiermee geef je de ander een goed gevoel over zichzelf, wat afstraalt op jou! 

2. Gelijkenissen zoeken

Ga op zoek naar overeenkomsten. Dingen die jullie gemeen hebben. Houden jullie van dezelfde muziek? Of zijn jullie fan van dezelfde voetballer? Buit het uit! Je partner, collega of klant is nu veel eerder bereid om met je in zee te gaan. 

3. Complimenten geven

Je krijgt meer voor elkaar als je complimenten geeft. Mensen hebben over het algemeen een positief zelfbeeld. Toch vinden ze het fijn als ze dit door iemand anders bevestigd krijgen. Bovendien zorgt een compliment voor snellere beslissingen bij de ontvanger. 

4. Jezelf promoten

Laat iets van jezelf zien. Vertel over je drijfveren en interesses. Maar overdrijf niet. Een valkuil is dat je te fanatiek bent en daardoor de geloofwaardigheid verliest. Vind een balans met je zogenaamde blunders. Lach om je fouten en onhandigheden. 

5. Meebewegen

Door mee te bewegen met je gesprekspartner breng je snel en gemakkelijk een relatie tot stand. Luister goed, vat het gesprek samen en vraag door. Ongeacht het onderwerp of je mening daarover. Zorg daarbij dat je tussendoor de geboden kansen grijpt om jouw punten te bespreken. 


Deel dit artikel: