Wat te doen met een open sollicitatie?


 Terug naar carrièretips overzicht

Wat te doen met een open sollicitatie?

04 september 2019 |

Een open sollicitatie lijkt in eerste instantie misschien iets waar je niet zoveel mee kan. Je hebt immers op het moment geen openstaande functie. Echter, een open sollicitatie is zeker wel van toegevoegde waarde. Je weet namelijk nooit of je in de toekomst op zoek moet naar een nieuwe medewerker vanwege uitbreiding of een opstappende medewerker. Dan kun je dus maar beter een aantal opties “op voorraad” hebben. Daarnaast geven deze sollicitanten aan dat ze graag bij jouw organisatie willen werken ondanks dat er nu geen openstaande vacature is. Altijd positief dus! Wat te doen met een open sollicitatie? Lees onze tips.

 1. De brief en CV
  Beoordeel goed de brief en CV. Wat is de motivatie van de sollicitant? Waarom wil hij of zij graag bij jouw bedrijf werken? En welke toegevoegde waarde denkt de sollicitant te hebben voor het bedrijf? Welke functie wil hij/zij graag uitoefenen? Beoordeel of dit past binnen je bedrijf/team.
   
 2. De mogelijkheden
  Welke mogelijkheden heb je voor de sollicitant? Zijn er functies in het bedrijf waar deze sollicitant geschikt voor is (ook als deze momenteel niet open staan)? Als dat niet het geval is, kun je de sollicitant een afwijzing sturen. Is dat wel het geval? Dan is het raadzaam opvolging te geven aan de brief.
   
 3. De sollicitant benaderen
  Als er een reële kans is dat je iets voor de sollicitant kan betekenen, doordat je bijv. verwacht dat er binnen nu en een jaar een geschikte functie beschikbaar komt, nodig de sollicitant dan uit voor een informerend gesprek. Dan kun je meteen kijken of de persoon in kwestie ook past binnen het bedrijf. De sollicitant weet dan ook dat er interesse is en dat er op termijn eventueel mogelijkheden zijn.
  Als je het komende jaar geen geschikte vacature verwacht, neem dan telefonisch contact op waarin je de situatie uitlegt.  
   
 4. Afspraken
  Spreek een termijn af waarin je zijn/haar gegevens bewaard. Vermeld dat je contact opneemt zodra er een functie vrijkomt. Een half jaar tot een jaar de gegevens bewaren is gangbaar.

Op deze manier creëer je een positieve ervaring voor de sollicitant, waardoor deze in de toekomst als er een functie vrijkomt gunstig tegenover jou en je bedrijf staat.


Deel dit artikel: