Wat te doen als de werkdruk jouw team te veel wordt?


Staat jouw team onder grote druk door de hoeveelheid werk die er op hen afkomt? Lastig.

 Terug naar carrièretips overzicht

Wat te doen als de werkdruk jouw team te veel wordt?

09 april 2018 |

Staat jouw team onder grote druk door de hoeveelheid werk die er op hen afkomt? Lastig. Enerzijds wil je geen ‘nee’ zeggen tegen mooie projecten. Anderzijds staat de gezondheid van je medewerkers voorop. Wanneer weet je of de boel op barsten staat? En wat kun je ertegen doen? Nou, dit...

1. Herken de signalen

De meeste medewerkers klagen niet snel tegen hun leidinggevende. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zetten graag een stapje extra. Dat is fijn. Maar hierdoor kunnen ze ook te veel hooi op hun vork nemen. Wees dus alert als de seinen op rood staan. Veel voorkomende signalen zijn:

 • Minder betrokken werkhouding
 • Vermoeide indruk
 • Wrijvingen in het team
 • Verminderde productiviteit
 • Meer fouten
 • Meer ziekteverzuim

2. Achterhaal wat precies de werkdruk veroorzaakt

Pas als je weet wat precies de werkdruk veroorzaakt, kun je er iets aan doen. Is onderbezetting het probleem? Of zijn er (ook) andere zaken aan de hand? Is de taakverdeling bijvoorbeeld niet goed? Kan de samenwerking beter? Is de werkkwaliteit van anderen onder de maat? Is planning de oorzaak? Mist het team de juiste kennis en ervaring? Ga dus op onderzoek uit.

3. Gooi het in de groep

Een van de beste dingen die je kunt doen is simpelweg je team betrekken. Bespreek wat je signaleert en vraag naar de bevindingen van anderen. Probeer objectief te blijven. Is er werkelijk sprake van een hoge werkdruk? Welke conclusies kun je trekken?

4. Bespreek samen mogelijke oplossingen

Maak ook van de zoektocht naar een oplossing een groepsproces. Natuurlijk dien jij als leidinggevende het voortouw te nemen. Maar luister goed naar de mogelijke oplossingen die anderen aandragen. Goede communicatie met je teamleden is cruciaal in deze fase. Laat merken dat je begrip hebt voor andermans zorgen en dat je iedere aangedragen oplossing serieus bekijkt. 

5. Maak een plan

Uiteindelijk is het aan jou om knopen door te hakken en om met een plan van aanpak te komen. Mogelijke onderwerpen in dat plan:

 • Planning
  Hoe kun je de planning verbeteren? Is het een optie om je medewerkers meer ruimte te geven om zelf te plannen? Zijn er betere afspraken te maken met opdrachtgevers?
   
 • Kwaliteitseisen
  Maak heldere afspraken over de gewenste kwaliteit die je wilt leveren. Zo zorg je dat iedereen op hetzelfde niveau aan de slag gaat.
   
 • Opleidingen
  Zijn er trainingen of opleidingen die de werkdruk op termijn verlagen?
   
 • Teamuitbreiding
  Is uitbreiding van het team de oplossing?

Overbodig om te melden natuurlijk, maar in het laatste geval zijn wij je graag van dienst. Techneuten vinden die passen in jouw team is tenslotte ons vak.

Succes!


Deel dit artikel: