De strijd om technisch talent winnen? 6 must-do tips


Ben jij op zoek naar startende ingenieurs? Ga dan maar in de rij staan.

 Terug naar carrièretips overzicht

De strijd om technisch talent winnen? 6 must-do tips

06 november 2017 |

Ben jij op zoek naar startende ingenieurs? Ga dan maar in de rij staan. De markt voor technisch talent is een keiharde vechtmarkt tegenwoordig. Wil jij daar als winnaar uit tevoorschijn komen? Lees dan snel deze 6 must-do tips van Marcel Najib, adviseur Industrie & Engineering. En vooral: volg ze op!

Tip 1: Bied niet het salaris van twee jaar geleden

Marcel: “De startsalarissen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Als bedrijf kun je dat niet negeren. Afgestudeerde ingenieurs weten heel goed welke startsalarissen mogelijk zijn. Met het startsalaris van twee jaar geleden maak je ze echt niet enthousiast.”

Tip 2: Laat starters hun eigen project runnen

Als jouw bedrijf hippe producten maakt, dan ben je in het voordeel. Maar wat als dat nu eenmaal niet zo is? Hoe presenteer je je bedrijf dan toch zo aantrekkelijk mogelijk? “Vertel in dat geval dat jouw bedrijf volop ruimte biedt om persoonlijke skills te ontwikkelen,” vervolgt Marcel. “En biedt meer verantwoordelijkheid. Laat starters hun eigen project runnen. Je producten zijn misschien wat minder hip of complex. Als starter voel je je wel meteen belangrijk in zo’n bedrijf. Je bent niet een van de velen.”

Tip 3: Vertel beter wat je te bieden hebt

“Vaak lees ik in vacatureteksten wel 20 punten waar kandidaten aan moeten voldoen. Gevolgd door slechts 4 punten met dingen die het bedrijf biedt. Dat staat niet in verhouding. Zorg dat je veel beter laat zien wat je te bieden hebt. Hoe kun je jezelf ontwikkelen? Welke stappen kun je maken? Maak meer inzichtelijk wat de kansen en mogelijkheden zijn.”

Tip 4: Is duurzaamheid een thema binnen je bedrijf? Speel dat uit

“Ik merk dat veel studenten en starters bezig zijn met thema’s als duurzaamheid en groene energie. Bij veel studies is dat een hot topic. Dus meet het groot uit als je daarmee bezig bent. Laat het zien. Daarmee heb je een streepje voor op andere bedrijven.”

Tip 5: Investeer tijd in de sollicitant en volg daadkrachtig op

“Ik merk nog wel eens dat sommige bedrijven een sollicitatiegesprek er tussendoor doen. Dat kun je je echt niet permitteren in deze tijd. Besef dat er aan alle kanten aan deze mensen wordt getrokken. Neem er dus de tijd voor en bereid het goed voor. Leid de sollicitant rond. Geef hem een gevoel bij het bedrijf. Organiseer een meeloopdag.”

“En zorg dat de procedure vlot verloopt. Laat niet pas na een week iets weten over het vervolg. De kans is groot dat hij dan bij een ander al een contract aangeboden heeft gekregen.”

Tip 6: Wees actief op social media en schakel een intermediair in

Grote bedrijven zijn vaak wel in beeld bij starters. Maar hoe kom je als kleiner of minder bekend bedrijf in beeld? Marcel: “Zorg allereerst dat je actief bent op social media. Laat zien wie je bent en wat je te bieden hebt. En schakel een intermediair in. Juist voor minder bekende mkb-bedrijven is een intermediair als Continu de ideale oplossing. Wij kunnen jouw bedrijf eenvoudig promoten bij studenten en starters. Dat is ons werk.”

“En ja, een intermediair kost geld. Maar hoeveel tijd en geld gaat het je kosten als iemand op je kantoor het gaat proberen en er veel langer over doet? En wat levert zo’n gekwalificeerde starter je op als je hem wel in dienst hebt? Opdrachten mislopen omdat je niet over de juiste mensen beschikt, is natuurlijk ook niet wat je wilt. ”

Dit was het tweede artikel uit onze tweedelige serie over het werven van starters. Lees hier het eerste deel, waarin Marcel ingaat op de 4 criteria waarop afgestudeerde ingenieurs letten als ze op zoek gaan naar hun eerste baan: salaris, doorgroeimogelijkheden, cultuur en hipheid.


Deel dit artikel: