De 6 langste tunnels ter wereld


 Terug naar carrièretips overzicht

De 6 langste tunnels ter wereld

21 augustus 2015 |

Nederland staat niet zo bekend om z’n tunnels. De Westerscheldetunnel is met een kleine 7 kilometer de langste autotunnel van ons land. Daarmee doen we letterlijk onder voor de écht grote kokervormige gangen. We geven een overzicht van de 6 langste autotunnels ter wereld. Ken jij ze allemaal?

1. Lærdal (24,5 km) - Noorwegen

Deze gigantisch lange tunnel is gebouwd om de verbinding tussen Oslo en Bergen te bevorderen. In totaal is er voor 2,5 miljoen kuub aan steen verwijderd. Deze tunnel kent geen nooduitgangen, maar is wel voorzien van een ander snufje. In de tunnel bevinden zich namelijk nog 3 grotten die dankzij haar blauwe licht werken als ‘wake-up-call’ voor het doorgaande verkeer. 

2. Zhongnanshan (18 km) - China

Een zilveren plak voor China. Zodra je de Zhongnanshan tunnel binnenrijdt, ben je afgezonderd van het tegemoetkomende verkeer. Deze twee buizen lopen 18 kilometer parallel naast elkaar. Deze tunnel doorkruist de 1640 meter hoge Zhongnanberg. Met dit bouwwerk dat in 2007 afgerond werd, is 310 miljoen euro gemoeid. 

3. St. Gotthard (16,9 km) - Zwitserland

Al meer dan 30 jaar bekend en inmiddels 14 jaar berucht vanwege het grote ongeluk dat er in 2001 plaatsvond. Er overleden 11 mensen en de tunnel was 2 maanden dicht voor schoonmaakwerkzaamheden. Zeer grote kans dat je hier doorheen rijdt als je op weg bent naar de camping in Italië. 

4. Arlberg (14 km) - Oostenrijk

Met zijn 14 kilometer is dit de langste tunnel van Oostenrijk. Binnen 4 jaar tijd is deze tunnel toegankelijk gemaakt voor het verkeer. Voor een luttele 9 euro tolgeld, kun je de Arlberg tunnel al rijdend van binnen bewonderen. 

5. Hsuehshan (12,9 km) - Taiwan

De constructie van de ‘sneeuwbergtunnel’ startte in 1991. 425 miljoen euro, 25 mensenlevens en 15 jaar later opende deze tunnel haar deuren. De opening verkortte de reisduur tussen Taipei naar Yilan met anderhalf uur. 


Deel dit artikel: