BIM in de praktijk


Een aantal voorbeelden van BIM in de praktijk

 Terug naar carrièretips overzicht

BIM in de praktijk

07 mei 2019 |

De meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw is het ‘virtueel bouwen’ of BIMMEN. BIM staat voor “Bouw Informatie Modellering”. Een bouwproces is afhankelijk van verschillende partijen. De rollen en verantwoordelijkheden van deze partijen verschuiven regelmatig. Daarnaast is de omgeving ook continu in beweging. Om dit proces en deze dynamiek goed te laten verlopen is BIM in het leven geroepen. BIM is de oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt gebruikt, beheerd en opgeslagen in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. De informatie is dan ook altijd beschikbaar en actueel. 

BIM draait nu al een aantal jaar mee in de bouw, tijd voor een aantal best practices:

  • Schiphol BIM’t

“Slimmer (ver)bouwen in een full operationeel luchthaven kan alleen met BIM.”

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Naast geld besparen in assetmanagement blijkt vooral tijdwinst het belangrijkste argument voor Schiphol om te investeren in digitaal bouwen. De grootste uitdaging bij bouwprojecten is de beheersbaarheid. Arjan Toet, BIM-consultant: ‘Bouwen binnen een operationele luchthaven heeft een enorme impact op onze core business. Als het met BIM sneller kan en ook nog eens met minder fouten heeft de klant, de airline en de passagier minder overlast.”

Wil je de hele case van Schiphol lezen? Klik hier.

  • Rotterdam BIM’t

“BIM is 20% techniek en voor de rest een cultuurverandering.”

De gemeente Rotterdam bouwt continu aan de stad. Om het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Ronald Zandbergen, manager ingenieursbureau: ‘‘Om ons heen wordt alles 3D en virtueel. Het BIM-model brengt intelligentie in het systeem en voegt waarde toe in tijd en geld.” Open standaarden zijn volgens alle betrokkenen in Rotterdam essentieel voor een versnelling in de gewenste digitalisering. Ze vergroten de kennis in de branche. Maar BIM is 20% techniek en voor de rest een cultuurverandering.

Wil je de hele case van gemeente Rotterdam lezen? Klik hier.

  • Gelderland BIM’t

“De BV Nederland wil vooruit. Ook in de bouw. Dus als wij het als provincie niet doen, wie dan wel?”

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Eén van de grote BIM-projecten binnen de provincie is het traject ‘Traverse Dieren’. Belangrijke argumenten voor BIM zijn tijd en geld. Max Schurink, projectmanager Traverse Dieren: “In de bouw ben je veel tijd kwijt met zoeken. Hebben we de juiste kaart, de juiste versie van een document, was er gekozen voor variant A of B? Maar liefst 15% van alle werktijd gaat verloren. Met BIM kunnen dit soort zaken met één druk op de knop op een scherm worden getoond.” 

Wil je de hele case van provincie Gelderland lezen? Klik hier.


Deel dit artikel: