Blog over vindbaarheid op LinkedIn

Zo weten recruiters je feilloos te vinden op LinkedIn!

Met 5 miljoen Nederlandse gebruikers is LinkedIn bij uitstek het platform om je professioneel te profileren. Zonder LinkedIn-profiel mis je gewoonweg kansen op de arbeidsmarkt. Maar ook mét profiel lopen veel mensen kansen mis. Recruiters zoeken dagelijks op LinkedIn naar potentiële professionals voor interessante vacatures. Hoe zorg je dat je bij hen op de radar komt? En welke fouten moet je absoluut voorkomen? Wij onthullen alle geheimen.

Zoektermen

Recruiters beschikken op LinkedIn over verfijnde zoekfuncties. Door zoektermen en filters in te stellen, vinden ze eenvoudig profielen die aansluiten bij de functie-eisen. Hoe zorg je er nu voor dat recruiters op jouw profiel landen?

  • Maak je profiel zo compleet en helder mogelijk. Gebruik daarbij de zoektermen waarop jij gevonden wilt worden. Hoe meer je deze zoektermen verwerkt in je profiel, hoe beter je vindbaar bent voor recruiters.

Connecties

Ook de grootte van je netwerk is van belang. Zoekresultaten worden namelijk gerangschikt op basis van 1ste, 2de en 3e graads connecties. Hoe groter je netwerk, hoe groter dus de kans dat je profiel hoog eindigt in de zoekresultaten. Ook aanbevelingen beïnvloeden je ranking positief. Een profiel met aanbevelingen van voormalige werkgevers, klanten of collega’s scoort hoger in zoekresultaten.

  • Tip: heb je met iemand prettig samengewerkt of heb je succesvol een project afgerond voor een opdrachtgever? Vraag die persoon dan om een aanbeveling voor je te schrijven en plaats deze op je LinkedIn-profiel!

Samenvatting

Besteed speciale aandacht aan de samenvatting van je profiel. Beschrijf hier niet alleen je specialiteiten, competenties en je huidige taken en verantwoordelijkheden. Beschrijf ook waar je naar op zoek bent. Voor recruiters is het erg fijn als dit in één oogopslag duidelijk is. Vergeet ook niet om hier je e-mailadres of telefoonnummer te vermelden, zodat je makkelijk bereikt kan worden.

Ben actief!

Een van de eerste dingen waar recruiters opletten: gebruikt iemand met regelmaat LinkedIn of helemaal niet? Veel mensen hebben ooit een LinkedIn-profiel aangemaakt, maar doen er daarna nauwelijks iets mee. Dat is niet aantrekkelijk voor recruiters. Ons advies? Ben actief!

  • Plaats interessante updates, voeg jezelf toe aan LinkedIn groepen en reageer op updates van anderen. Op die manier kan een recruiter meer over je te weten komen. LinkedIn biedt recruiters speciale tools om je te labelen en ongemerkt te volgen. Wie weet volgen ze je dus al een tijdje met interesse!

Veelgemaakte fouten

De meeste professionals weten steeds beter hoe ze LinkedIn voor zich kunnen laten werken. Toch gaat het bij veel profielen nog fout. Word jij zelden of nooit benaderd door recruiters? Wellicht maak je dan een van de volgende fouten:

  • Je profiel staat niet op openbaar. Hoe kun je dan ooit gevonden worden?
  • Je hebt geen (professionele) profielfoto. 
  • Je gebruikt LinkedIn alsof het Facebook is. Onthoud dat het een zakelijk platform is, dus het hoeft op LinkedIn niet over jouw stapweekend te gaan. 
  • Je gebruikt afkortingen die niet iedereen begrijpt. Schrijf dus niet dat je HBO E hebt gedaan, maar HBO Elektrotechiek.
  • Je bent erg zelfingenomen en schrijft met koeienletters op je profiel dat je vooral niet benaderd wilt worden, omdat je zelf wel een nieuwe baan denkt te vinden. 
  • Tot slot nog een laatste tip: Standaard bevat de URL van je profiel uit een heleboel cijfers. Wij adviseren deze te veranderen in een URL met je eigen naam. Hierdoor ben je ineens stukken beter vindbaar in Google. Bovendien kun je deze URL ook gebruiken in je papieren CV en in je e-mailhandtekening.

En, hoe zit het met jouw LinkedIn-profiel? Is het tijd voor een update?