“Wie vaak overwerkt hoeft niet trots te zijn op zijn prestaties maar moet zich schamen omdat hij niet kan plannen...” In deze filosofische woorden schuilt wel degelijk een wijze les. Want hoewel overwerken voor veel mensen ‘gewoon bij het werk hoort’, levert een gezonde balans tussen werk en privé jou én het bedrijf op de lange termijn vaak veel meer op.
Het is maar een uurtje…
Het is zo verleidelijk: nog even een uurtje (of twee) doorwerken om dat ene klusje af te krijgen, in het weekend de mailtjes van je werk beantwoorden of je collega uit de brand helpen door werk over te nemen waardoor je zelf wat langer doormoet. Incidenteel niets mis mee natuurlijk. Maar wat als het structureel gebeurt?
Overwerken is ‘part of the deal’
Structureel overwerken is ongezond. Zo simpel is het. Je kunt er niet alleen een heel scala van lichamelijke klachten aan overhouden maar loopt ook een aanzienlijk hoger risico op stress, een depressie of zelfs een burn-out. Maar waarom werken we dan zo makkelijk over? Vaak denken we dat het ‘part of the deal’ is, we helpen anderen graag en willen niet voor collega’s onderdoen. Zeker niet als overwerk onderdeel is van de bedrijfscultuur. Het is voor veel mensen lastig om zelf om vijf uur naar huis te gaan als de rest er tot half acht zit. Af en toe is geld een motivatie, maar meestal leveren de extra uren niet direct extra inkomsten op. Vooral als je niet expliciet gevraagd bent om langer te blijven.
Wat kun je er aan doen?
Een gezonde workflow begint bij jezelf. Want jij bent juist degene die als eerste merkt wanneer je van een normale werkdruk met hier en daar een acceptabele uitschieter in een situatie terecht bent gekomen waarbij je continu extra uren moet maken omdat je achter de feiten aanloopt. We hebben een paar handige tips voor je om deze vicieuze cirkel te doorbreken: