Blog over de kerstborrel

Kerstborrel op het werk: zo houd je de sfeer erin

Het is weer december, de feestdagen staan voor de deur en zodoende ook de jaarlijkse kerstborrel op werk. Hartstikke leuk en altijd een mooi moment om collega’s op een informele manier beter te leren kennen. Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor wat er gebeurt tijdens de kerstborrel ‘op de zaak’. Daarom geven wij je de beste tips voor een geslaagde kerstborrel.

Safety first 

De veiligheid van jouw mensen staat voorop. Daarom is het om te beginnen belangrijk dat je goed nadenkt over de locatie van de kerstborrel, met in het achterhoofd de alcohol die geschonken wordt. Daar hoort ook het vervoer naar de locatie bij. Je wilt namelijk niet dat je werknemers beschonken in de auto stappen. Regel bijvoorbeeld een busje of een overnachting. Of zorg voor een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.  

Daarnaast is het verstandig om te letten op ‘veilig’ voedsel. Inventariseren van allergieën en dieetwensen is altijd een goed idee om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen. 

 

Schenk met mate 

Als er op kosten van de zaak alcohol wordt geschonken, ben je medeverantwoordelijk voor de gevolgen ervan. Over de veiligheid hebben we het hiervoor al gehad, maar alcohol heeft vaak ook effect op het gedrag van mensen. Zo willen de remmingen nog wel eens afnemen na het nuttigen van de nodige drankjes op de kerstborrel.  

Het is logisch dat medewerkers de gelegenheid aangrijpen om lekker te gaan borrelen maar je wilt natuurlijk niet dat het uit de hand loopt. Spreek medewerkers er op aan als ze over de schreef dreigen te gaan. Voorkom ook verkeerde uitspraken van jezelf en laat je zeker niet verleiden tot gesprekken met werknemers over salaris of promotie. 

 

The day after 

Organiseer je de kerstborrel op een doordeweekse dag? Manage dan de verwachtingen bij je werknemers voor de dag erna. Niet iedereen zal de volgende dag fris en fruitig op het werk verschijnen. Verwacht je dat iedereen stipt op tijd is? Of knijp je een oogje dicht als mensen een uurtje later verschijnen dan normaal?  

Denk ook na over de werkzaamheden zelf. Werknemers achter een bureau lopen of verrichten weinig schade op. Voor de mensen die machines moeten bedienen is dit een ander verhaal. Houd hier rekening mee. 

 

Last but not least, laat de maretak maar achterwege. Niet iedereen is gediend van een zoen van een collega ;). Maak er een leuke borrel voor iedereen van! 

Wil jij tips rondom persoonlijke ontwikkeling ontvangen?

Meld je aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!

Meld mij aan