Blog over de kerstborrel

Zo houd je de kerstborrel gezellig

Het is weer december, de feestdagen staan voor de deur en zodoende ook de jaarlijkse kerstborrel op werk. Hartstikke leuk! Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor wat er gebeurt tijdens de kerstborrel ‘op de zaak’. Zo zorg jij voor een gezellige kerstborrel.

Inventariseer risico’s
Dat begint bij de locatie, inspecteer vooraf de locatie waar de borrel wordt gehouden. Met in het achterhoofd de alcohol die geschonken kan worden. Kijk of de werknemers niet in zeven sloten tegelijk kunnen lopen. Daar hoort ook bij het vervoer naar de locatie, je wilt natuurlijk niet dat je werknemers beschonken in de auto stappen. Regel bijvoorbeeld een busje of een overnachting. Als er eten wordt geserveerd zorg dan dat het voedsel ‘veilig’ is. Inventariseren van allergieën / dieetwensen is altijd een goed idee om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen.

Schenk met mate
Als er op kosten van de zaak alcohol wordt geschonken, ben je medeverantwoordelijk voor de gevolgen ervan. Het is logisch dat medewerkers de gelegenheid aangrijpen om lekker te gaan borrelen maar je wilt natuurlijk niet dat het uit de hand loopt. Spreek medewerkers er op aan als ze over de schreef dreigen te gaan. Voorkom ook verkeerde uitspraken en laat jezelf niet verleiden tot gesprekken met werknemers over salaris of promotie.

The day after
Organiseer je de kerstborrel op een doordeweekse dag? Manage dan de verwachtingen bij je werknemers de dag erna. Niet iedereen zal de volgende dag fris en fruitig op het werk verschijnen. De werknemers achter een bureau zullen weinig schade oplopen of verrichten, mensen die machines moeten bedienen is een ander verhaal. Houd hier rekening mee.

Last but not least, laat de maretak maar achterwege. Niet iedereen is gediend van een zoen van een collega ;). Maak er een leuke borrel voor iedereen van!