Blog over sollicitatie procedure

Zo haal je die gewilde kandidaat over

Als werkgever is het belangrijk om te werken aan je X-factor tijdens het sollicitatiegesprek om die ene gewilde kandidaat over de streep te trekken. Maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om deze gewilde kandidaten voor je te winnen tijdens een sollicitatiegesprek.

Zorg voor een goede eerste indruk

De eerste indruk die je maakt is enorm belangrijk. De manier waarop je een sollicitant ontvangt is dus van groot belang. Je kunt het vergelijken met de ontvangst in een restaurant. Word je hartelijk ontvangen door de bediening en heerst er een prettige sfeer? Hierdoor zal het eten je net een beetje beter smaken.

Wil je een kandidaat dus echt binnenhalen? Haal hem of haar zelf op bij de receptie en tover een vriendelijk glimlach op je gezicht. Pak samen een kop koffie bij de automaat en loop daarna door richting de ruimte waar het gesprek plaatsvindt.

Stel de sollicitant op zijn gemak

Laat de sollicitant eerst even acclimatiseren voordat je aan het serieuze gedeelte begint. Een manier om de ander op zijn gemak te stellen, is te zoeken naar overeenkomsten. Wellicht heb je op LinkedIn al ontdekt dat jullie gedeelde connecties hebben. Zijn er interesses die jullie delen? Volgen jullie dezelfde ontwikkelingen in het vak? Mensen vinden het fijn om over bekende zaken te praten. Dat voelt vertrouwd aan. Door te zoeken naar overeenkomsten laat je de ander in een bepaalde comfortzone komen. 

Bereid je goed voor en toon oprechte interesse

Ga niet bij binnenkomst van de sollicitant pas het CV lezen. Zorg dat je van tevoren al op je vizier hebt wat iemand heeft gedaan. Laat merken dat je goed weet welke opleiding, bedrijven en projecten iemand op zijn CV heeft staan. Daarmee laat je zien dat je oprechte interesse hebt in de kandidaat. Overigens kun je ook voorafgaand aan het gesprek al je interesse tonen door alvast op iemands LinkedIn-profiel te kijken.

Geef complimenten

Geef tijdens het gesprek welgemeende complimenten aan de sollicitant. Hierdoor zorg je ervoor dat hij of zij in een positieve stemming komt. Probeer positieve persoonskenmerken en aantrekkelijke stage- of werkervaringen als compliment aan te halen. Door dit soort complimenten zal een kandidaat eerder met een positief gevoel weer naar buiten lopen. Als je een kandidaat serieus wilt binnenhalen, dan is dat laatste een absolute voorwaarde. Zorg dat hij of zij met een positief gevoel jouw pand verlaat!

Pittige vragen stellen en toch sympathiek blijven? Speel good cop bad cop

Uiteraard is een sollicitatiegesprek er niet alleen om lief en aardig te zijn. Je wilt er zeker van zijn dat een beoogde nieuwe werknemer ook echt een topper is. Maar hoe voel je iemand stevig aan de tand, zonder dat hij of zij daar een vervelend gevoel aan overhoudt? Wat in zo’n situatie goed werkt is om twee mensen bij het gesprek aanwezig te laten zijn.

De ene persoon is dan degene die de kandidaat uit de comfortzone probeert te halen. De andere is dan degene die het gesprek wat gezelliger maakt. Een tip: Laat de HR-gerelateerde persoon de doorzagende vragen stellen en de toekomstige leidinggevende de rol van good cop. Uiteindelijk is deze laatste degene waarmee de sollicitant intensief gaat samenwerken. 

Houd het lijntje strak

Heb je een sollicitant op bezoek gehad en wil je hem of haar echt heel graag binnenhalen? Houd het lijntje dan strak. Investeer in je relatie en stuur een berichtje om jouw gevoel over het gesprek nog eens samen te vatten. Houd het contact warm tot de buit echt binnen is! 

Succes!