Blog over dominante collega's

Zo ga je om met dominante collega’s

Hoe ga je nu slim om met dominante types? Vooropgesteld, dominante mensen heb je in verschillende gradaties. Misschien ben je zelf op momenten ook behoorlijk dominant. Dat hoeft geen probleem te zijn. Sterker nog, in bepaalde situaties kan het zelfs nuttig zijn. Dominante mensen zijn doorgaans doel- en resultaatgericht, besluitvaardig en duidelijk. Ze hebben drive en dadendrang. Ook laten ze boosheid of andere emoties snel weer los.

Maar dominant gedrag kan ook de nodige irritaties oproepen. Dominante karakters schuwen de confrontatie niet, zijn kritisch op anderen en kunnen nogal bot overkomen. Ze hebben de neiging om door te draven en de mening van anderen naast zich neer te leggen.

Niet leuk.

Maar ja, hij of zij is wel je collega. Dus zul je ermee moeten dealen. Hoe je dat aanpakt? Deze 4 tips gaan je helpen.

1. Veer mee
Keihard de confrontatie aangaan heeft niet veel zin. Ga je niet winnen. Het is slimmer om je irritatie opzij te zetten mee te veren. Geef de ander de bevestiging die hij of zij nodig heeft. Zeg bijvoorbeeld: “Je hebt een duidelijke mening. Bedankt voor je heldere standpunt.” Zo ontstaat er wat ruimte om ook jouw boodschap naar voren te brengen. Zoek naar punten die jullie delen. En vul die aan met jouw standpunten.

2. Hou het kort
Je dominante collega heeft weinig geduld om naar al je argumenten te luisteren. Laat details achterwege. Hij of zij wil snel kunnen beslissen. Wees to the point, taakgericht en zakelijk.

3. Geef hem of haar iets te kiezen
Dominante mensen hebben graag invloed. Dat geeft ze het gevoel dat ze in control zijn. Beslissingen nemen ze bij voorkeur zelf. Geef ze dus iets te kiezen en ze zijn gelukkig. Uiteraard presenteer je de opties zodanig dat alleen de optie van jouw voorkeur een slimme keuze is.

4. Geef complimenten
Wij mensen zijn allemaal dol op bevestiging en erkenning. Voor dominante personen geldt dat extra sterk. Niet omdat ze zo egocentrisch zijn (ja, dat zijn ze soms ook). Maar omdat ze onbewust eigenlijk onzeker zijn. Dominant gedrag is een soort overlevingsstrategie om daarmee om te gaan. Jouw gespreksstrategie kun je daarop afstemmen door complimenten te geven. Roem bijvoorbeeld zijn specialisme of vakkennis. Net als bij punt 1 creëer je dan ruimte om je eigen boodschap kwijt te kunnen.

Succes!