Blog over werkende ouder

Voorkom stress als werkende ouder, 3 tips

De meeste werkende ouders zullen het beamen, de combinatie van werken en zorgen kan soms ingewikkeld zijn. Hoe geef je de nodige aandacht aan de kinderen én blijf je met dezelfde energie als voorheen je werk doen? Wij geven je 3 tips hoe je effectief werkt als ouder.

Stop met multitasken 

Word je onderweg naar een klant gebeld dat je kind ziek van school gehaald moet worden? Dan kun je er voor kiezen om de afspraak digitaal te doen in plaats van face to face. Maar wees wel realistisch in hoeverre je echt een kwalitatieve meeting kan houden met een ziek kind thuis. Kan je jouw klant de aandacht geven die hij verdient? En je zieke kind ook?  

Doe één ding tegelijk en geef dat je volledige aandacht. Thuiswerken met jonge kinderen om je heen? Het kan, absoluut. Maar het gaat waarschijnlijk wel ten koste van je focus en dus productiviteit. Dan kan het efficiënter zijn om iets leuks te gaan doen met de kinderen en op een ander moment in volle focus je werktaken weg te werken. Veel werkende ouders hebben baat bij een duidelijke scheidingslijn; werk is werk en thuis is thuis.  

 

Stel prioriteiten 

Wat is het meest belangrijke werk op mijn lijst? Wat moet er echt vandaag af en wat kan ook tot morgen wachten? Die vraag is vooral belangrijk voor werk gerelateerde taken. Op tijd bij het kinderdagverblijf staan, eten koken voor je kinderen en ze naar voetbal- of hockeytraining brengen kunnen namelijk niet wachten tot morgen.  

 

Maak een planning 

Maak voor elke werkdag een planning. Let op, wees realistisch en plan je dag niet te vol. Houd bijvoorbeeld rekening met uitloop van vergaderingen, met file of met spoedklusjes tussendoor.  

En andere goede tip is een weekplanning maken voor thuis. Wie is wanneer weg of mogelijk later thuis? Wie moet wanneer naar voetbal, pianoles, schoolreisje, speelafspraak, scouting etc? Dan weet de rest van het gezin ook waar ze aan toe zijn. En jij ziet in één oogopslag of je vandaag stipt op tijd thuis moet zijn of dat er speling in je werkdag zit.  

Beluister de podcast over de werkende ouder

Tim & Maarten vertellen!

Beluister hier de podcast