Babyboomers (1946 – 1964)
Deze mensen zijn opgegroeid in de wederopbouw van de tweede wereldoorlog. Dus in tijden van economisch herstel en welvaart. Ze worden ook wel de protestgeneratie genoemd, vol van hoop en idealisme. Hardwerkend met veel behoefte aan baanzekerheid.
Zo ga je met ze om: Deze collega’s komen voor hun eigen belangen op. Ze zijn mondig, maar vergeet niet dat ze zeer loyaal zijn aan hun werkgever. Houd bij deze collega’s het gezamenlijke doel voor ogen in gesprekken en bij veranderingen.
Generatie X (1965 – 1980)
Deze generatie staat bekend als de ‘Sleutelkinderen’. Zij zijn de eerste generatie die gewend zijn dat beide ouders werken. Dat zorgt voor een grote zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Zij zijn opgegroeid in economische achteruitgang met weinig goede vooruitzichten. Daarom wordt dit ook wel de verloren generatie genoemd. In tegenstelling tot babyboomers die zich graag afzetten, zoekt deze generatie juist de verbinding.
Zo ga je met ze om: Als collega’s en werknemers nemen ze graag zelf initiatief, willen ze zich blijven ontwikkelen en houden ze van een diverse werkomgeving.
Generatie Y / Millennials (1981 – 1996)
De grenzeloze generatie. De wereld was voor deze jeugd veel toegankelijker dan voor generaties daarvoor. Met internet en telefoons is alles binnen handbereik. Mondiale problemen hebben ook meer effect op deze generatie. Milieu- en klimaatproblemen vinden ze bijvoorbeeld erg belangrijk. Persoonlijk geluk en zelfontplooiing is vaak belangrijker dan succes en carrière.
Zo ga je met ze om: Ze hebben alles binnen handbereik, veel keuze en dus ook veel keuzestress en prikkels. Daarom houden ze van duidelijke instructies en verwachtingsmanagement. Zekerheid en werkplezier zijn bij veel Millennials belangrijker dan salaris.
Generatie Z (1997 – 2012)
Ook wel bekend als Gen Z, dit is de internetgeneratie en dit zijn echte wereldburgers. Zij weten niet beter dan dat de wereld zich op hun telefoon en andere schermen afspeelt. Zij beseffen zich goed dat er dingen moeten veranderen voor de toekomst van de samenleving en de planeet. Ze zijn daarom best kritisch en hechten veel waarde aan duurzaamheid.
Zo ga je met ze om: Als collega en werknemer houden ze niet zo van traditionele rolverdelingen, autoriteit en hiërarchie. Iedereen is gelijk. Het gaat voor ‘Zoomers’ erom wat je zegt en doet, niet om je maatschappelijke positie.