Tips over hoe jij in deze tijden ook stappen kan blijven maken in jouw carrière

Solliciteren tijdens COVID-19

We werken massaal vanuit huis, maar juist ook in deze tijden staan wij gewoon voor jou klaar. Meer dan ooit hebben wij elke dag aandacht voor jouw carrière en blijven wij kandidaten aan opdrachtgevers matchen. Daarom nemen we je graag mee over het sollicitatieproces tijdens het coronavirus.

Via video je sollicitatiegesprek laten verlopen is nu razend populair. Video gebruiken tijdens een sollicitatieprocedure is niet nieuw, er zijn genoeg bedrijven die video gebruiken voor een eerste kennismaking. Of misschien heb je zelf al weleens een video ingestuurd als motivatiebrief.

Dit vraagt echter wel een andere voorbereiding, voor jou als kandidaat maar ook van onze adviseurs. Er is namelijk een ruime keuze uit verschillende technieken. Zo is er keuze uit onder meer Facetime, Talk, Skype, Zoom, Google duo, Whereby, Google Hangouts, Jitsi, Talky en Cammio.

Bij Continu maken wij gebruik van Zoom. Deze software is AVG-proof en handig in het gebruik! Bij het inplannen van de afspraak krijg je van ons een link. Als je op het afgesproken tijdstip op de link klikt opent er een videoscherm. Zet vervolgens je webcam en microfoon aan. En je videogesprek kan beginnen!

Een aantal praktische tips voor een video gesprek:

 1. Als het niet duidelijk is hoe het precies werkt, voel je vrij om je adviseur om hulp te vragen.
 2. Gebruik liever een bekabelde verbinding dan een wifi-verbinding.
 3. Test vooraf het geluid en beeld, doe dat niet 5 minuten van tevoren maar de dag ervoor. Als je tegen iets aanloopt kun je altijd nog op tijd iets anders regelen.
 4. Zet alle andere programma’s uit.
 5. Zorg ervoor dat er geen popups of pling-geluiden binnen komen.
 6. Spreek van tevoren af wie er opnieuw inbelt als de verbinding wordt verbroken, jij of de adviseur.
 7. Zorg ervoor dat je laptop op ooghoogte staat. Gebruik je een smartphone? Kijk dan of je een statief hebt voor je smartphone.
 8. Zorg ervoor dat er daglicht op je gezicht schijnt. Heb je geen daglicht? Laat dan een lamp in je gezicht schijnen. Zet zeker geen lamp achter je neer, dan krijg je hele nare schaduweffecten!
 9. Laat de radio maar even uit staan. En spreek met je partner af dat hij of zij de kinderen bezig houdt. Dan kan jij rustig praten zonder afleiding.
 10. Let ook op de achtergrond, houd die zo rustig mogelijk. Dan kan de ander beter de focus op je gezicht houden.
 11. Als je aantekeningen wil maken, schrijf ze dan op. Ga niet zitten typen, dat geluid is hinderlijk.

Inhoudelijk is het belangrijk dat je je hetzelfde voorbereidt als bij een face-to-face gesprek. Ook al zit je in je huiskamer, het blijft een serieus en inhoudelijk gesprek dat misschien je toekomst bepaalt. Je mag best aangeven dat dit de eerste keer is dat je via video solliciteert. Daar hebben wij alle begrip voor. Iedereen zit nu in hetzelfde schuitje.

En hoe dan verder?

Als het eerste gesprek via video goed is verlopen en beide partijen nog positief zijn kun je erop sturen om toch voor het vervolggesprek bij elkaar te komen. Dat is begrijpelijk, pas bij een bezoek aan een bedrijf weet je of het goed voelt en hoe de sfeer is. Samen met de adviseur van Continu kun je kijken hoe je dit het beste kan aanpakken.

Weet in ieder geval dat wij ook nu gewoon voor jou klaar staan, zoals we dat al 25 jaar doen maar dan vanuit huis. Wij zijn en blijven bereikbaar via e-mail, telefoon, WhatsApp, Zoom, Skype noem het maar op. Want jouw carrière verdient elke dag aandacht, ook in deze tijden!

Bekijk hier ons uitgebreide aanbod aan vacatures en zet de volgende stap in jouw carrière!