Blog over sollicitatieprocedure

Sollicitanten afwijzen op een positieve manier

Je hebt uitbreiding in je team nodig, dus je gaat op zoek naar een nieuwe werknemer. Na de plaatsing van je vacature word je overspoeld met sollicitaties. Daar ben je natuurlijk hartstikke blij mee. Echter, er kan er maar één daadwerkelijk vandoor gaan met die baan. Hoe zorg je er nou voor dat je de anderen op een positieve manier afwijst? Deze 4 tips helpen je verder!

1. Wacht niet te lang

Door vlot te zijn met het versturen van een reactie, houd je de sollicitant niet onnodig lang in spanning. Maar reageer ook weer niet te snel. Zo lijkt het alsof je geen of te weinig aandacht aan de kandidaat besteed hebt. Verstuur altijd een ontvangstbevestiging. Hierdoor weet de sollicitant direct dat z’n cv in de juiste handen terecht is gekomen. Helemaal niet reageren is een absolute dooddoener. Daarmee is dankzij de komst van social media een slecht imago binnen de kortste keren geboren.

2. Ben eerlijk

Vertel hoeveel kandidaten zich gemeld hebben voor de vacature. Geef aan over welke ervaring de kandidaat zou moeten beschikken en wat daarin doorslaggevend was voor de keuze van een ander. Er is altijd een reden waarom je een kandidaat afwijst. Ben hierin open en benoem deze dus ook in de afwijzing.

3. Maak het positief

Bedank de kandidaat altijd voor de moeite om een sollicitatie te doen. Vermeld na de duidelijke afwijzing dat er regelmatig vacatures vrijkomen waarbij je organisatie weer op zoek is naar nieuwe gemotiveerde kandidaten. Tevens kun je afsluiten door de kandidaat succes te wensen met het vervolg van de carrière. Door positief af te ronden, beperk je de kans op een bittere nasmaak bij de sollicitant.

4. Geef tips voor de toekomst

Een afwijzing is normaliter voor beide partijen niet leuk. Toch kan men er wijzer van worden. Ben je na een kennismakingsgesprek niet overtuigd geraakt? Probeer de kandidaat dan enkele concrete tips mee te geven voor in de toekomst. Zag hij er onverzorgd uit? Kon hij z’n ambities niet uitspreken? Of had hij een ietwat ongeïnteresseerde houding? Benoem deze waardevolle opmerkingen dan. Dit wordt over het algemeen zeer op prijs gesteld en helpt de kandidaat daadwerkelijk verder.