Blog over small talk

Small talk tijdens de kerstborrel? Zo doe je dat!

Koetjes en kalfjes gesprekken tijdens de kerstborrel. Oftewel: small talk. Het lijkt oppervlakkig en nutteloos maar dat is het zeker niet! Small talk breekt het ijs en zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap. Vind je dat lastig? Geen zorgen, in 3 stappen helpen wij je op weg.

1. Start het gesprek op
Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard. Hoe start je dan een gesprek op? Geef een gemeend compliment. Tijdens de feestdagen doen mensen net iets meer hun best om er tiptop uit te zien. En tijdens jouw kerstborrel is dit een gemakkelijke manier om het gesprek op gang te brengen. Begin bijvoorbeeld over de leuke speech van je collega, de goede organisatie van de borrel of de nieuwe schoenen van je gesprekspartner. Zelfs als het dan niet tot een gesprek komt, heb je voor beiden iets positiefs bereikt. Al is het maar een glimlach op het gezicht bij de ander.

2. Laat je niet afleiden
Zit je midden in een conversatie? Houd je hoofd dan bij het gesprek en je gesprekspartner in plaats van bij de kerstballen in de boom of de flikkerende lichtjes in de kerstdecoratie. Wees oprecht geïnteresseerd tijdens die paar minuten die je samen doorbrengt. Probeer ook eens het gesprek te sturen naar een onderwerp waar jullie beiden iets mee hebben. Of het nu je net opgezette kerstboom, die spannende voetbalwedstrijd van afgelopen weekend of komende plannen tijdens de feestdagen betreft. Zo ontstaan connecties. Zodra je een onderwerp met een gemeenschappelijke 'passie' hebt gevonden, zal je merken dat de tijd voorbij vliegt! En met een thema als kerst heb je sowieso al een onderwerp te pakken..

3. Introvert? Laat de ander praten
De meeste mensen praten graag. En al helemaal over zichzelf. Als je zelf wat meer introvert bent en je niet weet waar je het over moet hebben, is het de kunst om de ander aan het woord te laten. En te houden. Door de juiste vragen te stellen toon je interesse. Met vragen waar je geen ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden, houd je het gesprek eenvoudig gaande. Stel vragen zoals: wat zijn jullie plannen met kerst? En wat ga je tussen kerst en oud op nieuw doen? Of wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Veel plezier!