Blog over het organiseren van een meeloopdag

Organiseer een meeloopdag voor werknemers

Studenten willen graag ervaren wat de mogelijkheden zijn na hun studie. Maar ook voor professionals die al een tijdje meedraaien en op het punt staan om een carrièreswitch te maken, kan het van grote toegevoegde waarde zijn: een dag meelopen met een bedrijf. Of je het nou een stagedag, een meeloopdag of proefdag noemt, het doel van zo’n dag is dat de professional de sfeer en de energie van de werkvloer meekrijgt. De professional ervaart zelf hoe het werken binnen zo’n functie of bedrijf is. De uitkomst? “Je zorgt voor meer betrokkenheid en je investeert in je netwerk”, aldus Jeanine, manager van klantcontact centrum Triada.

Het organiseren van zo’n meeloopdag: waarom?

Door een meeloopdag krijgen potentiële werknemers gevoel bij de mogelijkheden binnen jouw organisatie. Ze ontdekken wat het beroep inhoudt en kunnen beter beoordelen of dit bij hen past. De werknemer krijgt de energie van de werkvloer mee en kan hij of zij zich verbonden voelen met de mensen die er werken. Hoewel het veel tijd kost om een potentiële werknemer een dag mee te nemen in het bedrijf, kleven veel voordelen aan het organiseren van zo’n meeloopdag. “Bij ons bij het klantcontact centrum is het een pré om ervaring te hebben”, aldus Jeanine. “Maar wat je ziet is dat niet iedereen altijd die ervaring heeft. En omdat we al in zo’n krappe arbeidsmarkt verkeren, is het slim om als werknemer een dag mee te lopen met een bedrijf. Maar dan moet je er als werkgever natuurlijk wel voor open staan.”

 

  • Jouw bedrijf valt op 

In een krappe arbeidsmarkt moet je als bedrijf opvallen. Het helpt om niet alleen de website, een telefoontje of een video in te zetten om potentiële werknemers te vertellen hoe werken binnen jouw bedrijf eruit ziet. Zo’n dag meelopen zorgt ervoor dat je toekomstige werknemers de kans biedt om te kijken of deze functie en het bedrijf bij hen past. Als bedrijf word je zichtbaar en bied je mensen de kansen om een carrière te kiezen die bij hen past.

 

  • Je vergroot de betrokkenheid binnen het bedrijf

Op zo’n meeloopdag vergroot je de betrokkenheid binnen jouw organisatie. Toekomstige collega’s voelen zich gehoord omdat zij een actieve rol in het aannameproces hebben. Daarnaast ervaart de sollicitant de moeite die jij als werkgever doet om te helpen bij het maken van de keuze. Je investeert tenslotte tijd in diegene voordat hij of zij officieel onderdeel is van het team.

 

  • Je investeert in ambassadeurs

Zo’n meeloopdag leidt er niet altijd toe dat de professional gekozen wordt. De kandidaat ziet er zelf van af, of jij kiest als werkgever toch voor iemand anders. Hoewel er dan veel tijd in deze professional is gestoken, is het zeker geen verloren zaak. Je creëert namelijk ambassadeurs die in zijn of haar netwerk vertellen hoe leuk jouw organisatie is.

 

Ben je op zoek naar nieuwe professionals of wil je advies over de inrichting van jouw werving- en selectieproces? Daar kunnen wij je bij helpen. Neem contact op met jouw adviseur of kijk hier welke adviseur er voor jou klaar staat.