Procestechniek

Op zoek naar de best betaalde baan? Ga aan de slag binnen procestechniek

Ongeveer vier op de tien mensen met een mbo-4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Veel mensen denken dat met een afgeronde hbo-studie meer geld te verdienen valt. Maar dat hoeft niet zo te zijn! De baankansen zijn voor veel mbo-opleidingen juist erg gunstig en ook de salarissen zijn goed. Vooral binnen de procestechniek.

De best betaalde baan op mbo-niveau: procestechnicus

De Keuzegids bestudeerde de salarissen van mbo’ers die een zogenoemde beroep opleidende leerweg (BOL) hebben afgerond. Ze onderzochten het gemiddelde salaris van mensen die anderhalfjaar geleden hun diploma haalden. 

 

Wat bleek? Het best betaalde mbo-beroep is dat van een procesoperator of procestechnicus. Met een gemiddeld bruto inkomen van €3.492,67 staan zij met kop en schouders boven aan de top 10 best betaalde mbo-banen.

 

Zoveel verdien je als procestechnieker

Wat je precies verdient als procesoperator, is in de procesindustrie afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan je opleidingsniveau en je kennis- en werkervaring, maar het is ook belangrijk in welke branche je werkzaam bent en of je werkt in ploegendienst.

 

Toch is er wel een duidelijke salarisrange te herkennen binnen de procestechniek. We leggen het kort uit aan de hand van het niveau operator A, operator B en operator C.

 

  • Salaris procesoperator A

Bij niveau A assisteer je in de bediening van machines. Je controleert de productieprocessen en grijpt in waar nodig. Het gemiddelde salaris ligt tussen de €2.200,- en €2.600,- bruto per maand.

 

  • Salaris procesoperator B

Bij niveau B bedien je zelfstandig ingewikkelde installaties. Je hebt meer verantwoordelijkheid waardoor de arbeidsvoorwaarden ook beter zijn. Je houdt je bezig met het controleren en sturen van mechanische – of chemische productieprocessen. Deze zijn meestal geautomatiseerd. Bij een operator B ligt het salaris gemiddeld tussen de €2.400,- en €2.900,- bruto per maand.

 

  • Salaris procesoperator C

Bij procestechniek niveau C geef je leiding aan andere operators. Je signaleert fouten en knelpunten, coördineert de productie en stelt verbeterpunten voor. Dat kan in zeer diverse fabrieken en productielijnen: bijvoorbeeld het bottelen van bier, het optimaal laten functioneren van een waterzuiveringsinstallatie of werken als operator bij een vuilverwerkingsfabriek. Veelzijdig werk dus. Na zo’n anderhalf jaar werkervaring kan je rekenen op een salaris van gemiddeld €3.111,- bruto per maand.

 

De reden? Werkgevers staan te springen om procestechnici!

Binnen de procestechniek wordt de vraag naar goede, gekwalificeerde mensen steeds dringender. Al jaren is bekend dat er een tekort ontstaat door de vergrijzing. Veel bedrijven merken nu al dat ervaren vakkrachten afscheid nemen. En dat zal de aankomende jaren niet anders zijn.

 

Naast de vergrijzing speelt ook de technische ontwikkeling bij veel bedrijven in de procestechniek een rol. Door de optimalisatie van productieprocessen worden de processen geavanceerder. Daarbij zijn Industry 4.0, Smart Industry, Industrial Internet of Things en big data trends die terug te vinden zijn in allerlei toekomstvisies voor de industrie. Deze ontwikkeling vraagt om kennis en expertise van digitale processen. Hierdoor wordt de roep om goede vakkrachten alleen maar groter.

 

Doorgroeien als operator

Werk je al in de procestechniek en wil je doorgroeien? Of werk je in een andere branche zit je te twijfelen over een carrièreswitch? Kom in contact met één van onze adviseurs of check onze vacatures via Continu.nl.