Blog over tweede sollicitatiegesprek

Op tweede gesprek? Zo maak je (opnieuw) indruk

Goed nieuws. Je hebt een belangrijke stap gezet in het sollicitatieproces. Je mag langskomen voor een tweede gesprek. Nu komt het er echt op aan. Want dit is het gesprek van de waarheid. Wat mag je verwachten? Wat maakt dit tweede gesprek anders? Hoe bereid je je erop voor? Lees onze tips en maak (opnieuw) indruk.

Waarin verschilt het tweede sollicitatiegesprek van het eerste?

Het eerste gesprek is vooral bedoeld ter kennismaking. Bij grotere bedrijven voer je dit oriënterende gesprek doorgaans met een recruiter. Hij of zij wilt weten of je in het plaatje van de organisatie past en of er een match is met de bedrijfscultuur.

Bij het tweede sollicitatiegesprek wordt er dieper op je competenties ingegaan. Meestal schuiven er ook andere gesprekspartners aan. Zoals je toekomstige leidinggevende of andere mensen van het management team. Het doel is een zo helder en concreet mogelijk beeld creëren van jou als werknemer.

 

Wat mag je verwachten van het tweede gesprek en hoe bereid je je voor?

Tijdens het tweede sollicitatiegesprek mag je meer open vragen verwachten over je werkervaring, vaardigheden, motivatie en geschiktheid. Gebruik de informatie en indrukken die je in het eerste gesprek hebt opgedaan om je hierop voor te bereiden.

Stel jezelf de vraag: op welke momenten was ik het afgelopen jaar helemaal in mijn element? Dat zegt namelijk veel over je talenten en competenties. Een goed hulpmiddel daarbij is de STARR-methode. Recruiters gebruiken dit model ook veelvuldig.

 

Gebruik van de  STARR-methode

STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie. Haal een aantal projecten of situaties voor de geest en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat was de situatie?
  • Wat was je taak?
  • Welke actie(s) ondernam je?
  • Wat was het resultaat?
  • Wat heb je ervan geleerd?
  • Stel zelf ook vragen

 

Stel deze vragen voor een tweede sollicitatiegesprek

Het bedrijf waar je solliciteert wil zeker weten dat jij de perfecte match bent. Maar dat geldt omgekeerd natuurlijk ook. Jij wilt ervan overtuigd zijn dat deze organisatie en functie helemaal bij je passen. Stel daarom zelf ook vragen. Zorg dat je weet wat je te wachten staat. Wat worden je taken? Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit? Waar word je straks op afgerekend? Wie wordt je leidinggevende? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Hoe zit het met opleidingsmogelijkheden?

Vraag ook gerust hoe je voorganger invulling gaf aan deze baan. En wat je van hem of haar kunt leren.

 

Het maken van een assessment

Meestal is het tweede gesprek direct het laatste gesprek. Afhankelijk van het bedrijf en de functie kan ook een assessment deel uitmaken van de procedure. Als dit assessment plaatsvindt tijdens het tweede gesprek, zal het bedrijf je hierover vooraf inlichten.

 

Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Het tweede sollicitatiegesprek is meestal ook het moment om te praten over salariswensen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor zowel jou als je gesprekspartner is het belangrijk om te weten dat jullie elkaar kunnen vinden op dit onderwerp. Zorg dus dat je vooraf goed hebt nagedacht. Weet wat je waard bent en met welk salaris je tevreden bent.

  

Nog meer sollicitatietips

Bovenstaande tips gaan specifiek over het tweede gesprek. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om ook onze andere sollicitatietips nog eens door te lezen. Je solliciteert tenslotte niet elke dag en het gaat wel over je toekomst.

Ga naar sollicitatietips