Blog over ongemakkelijke stiltes voorkomen

Ongemakkelijke stiltes voorkomen? 8 praktische tips...

Ken je dat? Je begint een gesprek met iemand, maar voordat je het weet zit je zonder gespreksstof. Wat volgt, is een stilte. Een laaaange stilte… Krijg jij daar een ongemakkelijk gevoel van? Dan hebben we 8 handige tips voor je om je voortaan uit een dergelijke situatie te redden. Durf jij de laatste tip in te zetten?

Tip 1: Doe een beetje huiswerk
Heb je een meeting met een klant of ga je lunchen met een nieuwe collega? Dan kun je je voorbereiden met een aantal ‘small talk’ onderwerpen. Vraag aan een collega wat details of kijk even of je online iets meer over hem of haar kunt vinden. Houdt je gesprekpartner bijvoorbeeld van reizen? Dan is de kans groot dat het gesprek weer lekker op gang komt als je hierover begint.

Tip 2: Stel open vragen
Je kunt jouw vragen in het gesprek op verschillende manieren stellen. Vragen die met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn, nodigen vaak uit tot korte antwoorden. Stel daarom zoveel mogelijk open vragen: vragen die met ‘hoe’, ‘wat’ en ‘waarom’ beginnen. Je gesprekspartner zal dan eerder geneigd zijn om meer te vertellen. Ook kun je zo makkelijker doorvragen.

Tip 3: Geef antwoord met meer dan 5 woorden
Uit onderzoek is gebleken dat antwoorden die minder dan 5 woorden bevatten, uitstralen dat je eigenlijk geen interesse in een gesprek hebt. Waardoor de kans op ongemakkelijke stiltes een stuk groter is. Probeer dus om je antwoorden een klein beetje aan te kleden. Zonder dat het wollig wordt natuurlijk. Vaak zul je zien dat er dan ook weer haakjes voor een ander gespreksonderwerp naar voren komen.

Tip 4: Stiltes zijn oké
Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar vaak is een stilte helemaal niet erg. Het geeft jou of je gesprekspartner de kans om even rustig na te denken. Sterker nog: het is vaak beter om niet aan één stuk door te ratelen. Want dit kan de indruk geven dat je niet naar je gesprekspartner luistert. Vaak duren stiltes ook minder lang dan dat het lijkt. Er is dan ook een grote kans dat jouw gesprekspartner de stilte niet eens opmerkt of vervelend vindt.

Tip 5: Haak in op actualiteiten
Vooral spontane gesprekken duren meestal niet lang. Wil je toch nog wat langer praten, maar dreigt er een stilte te vallen? Denk dan aan opvallende dingen die er de laatste tijd gebeurd zijn. Probeer daarbij wel een beetje uit de buurt te blijven van controversiële onderwerpen, zoals de verkiezingen of de vluchtelingenproblematiek. Het is een stuk veiliger om over de nieuwste smartphone te beginnen.

Tip 6: Vraag om advies of geef een compliment
Mensen vinden het fijn wanneer er om advies wordt gevraagd. Ben je op een netwerkbijeenkomst met vakgenoten? Vraag dan bijvoorbeeld welke vakinhoudelijke training een aanrader is. Een andere tactiek die goed werkt, is de complimentenkaart. Met een (welgemeend) compliment is die stilte zo weer voorbij!

Tip 7: Benoem de stilte gewoon
Kun je even geen nieuwe vraag of een goed compliment bedenken? Benoem de stilte dan gewoon en lach erbij. Het neemt direct een deel van de spanning weg en heeft als gevolg dat jullie je allebei gaan inzetten om de stilte weg te nemen en een leuk gesprek in gang te zetten.

Tip 8: Doe de awkward turtle
Zit je echt vast in een stilte en helpen geen van voorgaande tips? Dan blijft er nog maar één optie over: de awkward turtle. Plaats je handen met de handpalmen naar beneden bovenop elkaar, leg ze recht voor je uit op tafel en laat je duimen bewegen als pootjes. Het levert wellicht gekke gezichten op maar de spanning is gegarandeerd gebroken en jij kunt mooi uitleggen wat de awkward turtle is. Bonustip: schat wel even in of je in de juiste setting zit. Zo kun je de awkward turtle beter inzetten tijdens een bedrijfsfeestje dan tijdens een meeting met een nieuwe opdrachtgever. ;-)