Blog over leren delegeren

Delegeren kun je leren, oftewel de kunst van het loslaten

Als je veel wilt bereiken, is het belangrijk dat je niet alles zelf doet. Dat geldt zowel voor een manager, als een werknemer. Maar het delegeren en loslaten van taken is niet altijd even makkelijk. Je verliest invloed en controle, terwijl je erop moet vertrouwen dat de ander de taak goed uitvoert. Hoe pak je het delegeren op een goede manier aan, zonder de taak gelijk over de schutting te gooien bij jouw collega’s? We hebben drie tips voor je.

Wat is delegeren?

Bij het delegeren van jouw taken, zet je een ander in voor het behalen van jouw resultaten. Het is niet de bedoeling dat jij jouw taak over de schutting gooit bij een teamlid of collega. Als je delegeren goed aanpakt, geef je hiermee jouw eigen carrière en die van de ander een boost. Je bespaart namelijk tijd die je nodig hebt om te focussen op leidinggevende taken. Daarnaast benut je de kwaliteiten van je collega’s wanneer je hen meer eigenschap geeft. Dat werkt weer motiverend, waardoor zij zich beter ontwikkelen.

 

Drie tips voor succesvol delegeren

Delegeren is een belangrijke vaardigheid en vereist vaak nog oefening. Met de volgende tips draag jij op een verantwoordelijke manier jouw werk over.

 

1. Delegeren: begin met kleine taken

Niet alleen voor jou verandert er iets, maar ook voor de ander die nieuwe taken krijgt. Om het te laten slagen is het daarom belangrijk om met kleine stappen te beginnen. Zo wen jij aan het idee dat je taken uit handen geeft, de ander went aan zijn of haar nieuwe verantwoordelijkheid. Begin dus met eenvoudige opdrachten. Grote kans dat het moeiteloos wordt uitgevoerd en dat alle partijen steeds meer vertrouwd raken met de situatie.

 

2. Fouten maken mag

Je hebt de eerste stap gezet en een taak gedelegeerd. Grote kans dat er ook iets mis gaat of dat de ander het op een andere manier aanpakt dan jij gewend bent. Geef de ander dan ook de kans om een fout te maken of het op zijn eigen manier te doen. Het helpt niet als jij het probleem gaat oplossen. De ander leert er uiteindelijk het meeste van door het zelf op te lossen. Ga niet gelijk de taak weer in eigen beheer nemen. Laat de verantwoordelijkheid bij de ander. Je kunt altijd nog bijsturen als dat nodig blijkt te zijn.

 

3. De kunst van het loslaten

Het moeilijkste onderdeel van delegeren is het loslaten. Je bent niet langer verantwoordelijk voor de uitvoering, maar voor de coaching en aansturing van de ander. Belangrijk is dat jij duidelijk maakt wat het gewenste eindresultaat is en wanneer de deadline is. Laat het daarna los. Plan op gepaste momenten een evaluatie moment in om te kijken of alles nog op schema ligt.

 

Zo, en nu relaxen! Delegeer je succesvol, dan levert je dat een flinke tijdwinst op. Jij krijgt zelf weer tijd in je agenda om andere dingen op te pakken en geef je de ander weer een nieuwe uitdaging. Zo blijft iedereen gemotiveerd!