Blog over leren nee zeggen

Leer ‘nee’ zeggen met deze 10 handige tips!

Bijna iedereen herkent het wel… Het is soms best lastig om op je werk ‘nee’ te zeggen en daarom zeg je vaker ‘ja’ dan je lief is. Tegen een project waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Tegen een avondje overwerken terwijl je zo uit keek naar een beetje quality time voor jezelf. En zelfs tegen die kraamvisite met collega’s terwijl jouw eigen kids je nog net niet zien als die mevrouw of meneer die op zondag het vlees snijdt. Maar er is goed nieuws: je kunt leren om ‘nee’ te zeggen! En wij gaan je daarbij helpen.

Elke keer als je ‘ja’ zegt tegen iets, zeg je ‘nee’ tegen iets anders

Het is op de eerste plaats goed om te beseffen wat ‘ja’ zeggen precies inhoud. Want dit kleine woordje levert meestal wel iets op, maar het kost jou ook iets. Neem alleen al je tijd. Tijd die je ook aan iets anders had kunnen besteden. Zoals je eigen werk of (soms nog wel belangrijker) de nodige ontspanning. Dus hoe vaker je ‘ja’ zegt, hoe minder tijd je overhoudt voor andere dingen. Daarnaast kan af en toe ‘nee’ zeggen je ook iets opleveren. Lekker fris aan je werkdag beginnen zonder eerst een lange vergadering bijvoorbeeld. Of eindelijk weer eens een nieuwe klus oppakken in plaats van de afschuifprojecten van collega’s. Je krijgt weer volop energie!

Zo zeg jij op een verantwoorde manier ‘nee’

Je kunt natuurlijk niet zomaar overal ‘nee’ tegen zeggen. Maar je mag best wel een beetje kritisch zijn waar je ‘ja’ op zegt. Vind je dat lastig? Dan kun jij met deze tips leren hoe je van die eeuwige ‘ja’ een bevrijdende ‘nee’ maakt.

 1. Onthoud dat ‘nee’ zeggen niet persoonlijk bedoeld is.
  Vaak durven we geen ‘nee’ te zeggen omdat we bang zijn dat we een ander kwetsen of teleurstellen. Maar je zult zien dat een ander een vriendelijke maar duidelijke ‘nee’ in de praktijk helemaal niet als persoonlijke afwijzing oppakt.

 2. Las een denkpauze in
  Flap je er vaak al een ‘ja’ uit voordat je het in de gaten hebt? Leer dan om een denkpauze in te lassen en kom later op de vraag terug. Dat is helemaal niet raar en geeft je de kans om te bekijken of je ook echt ‘ja’ wilt en kunt zeggen.

 3. Houd het simpel
  Veel mensen hebben de neiging om een ‘nee’ eerst helemaal in te pakken. Niet nodig! Geef aan dat je simpelweg andere prioriteiten hebt of dat je een andere keer wellicht wél ‘ja’ kunt zeggen. Een hele verklaring geven, is eigenlijk goedkeuring van de ander willen krijgen.

 4. Oefen met ‘nee’ zeggen
  Oefening baart kunst. Ook wanneer het om ‘nee’ zeggen gaat. Oefen bijvoorbeeld door minstens één keer per dag ‘nee’ te zeggen. Of maak er een spelletje van door op elke derde vraag ‘nee’ te zeggen.

 5. Kijk hoe anderen ‘nee’ zeggen
  Waarschijnlijk heb je mensen om je heen die al een stuk makkelijker ‘nee’ zeggen. Leer hiervan! Let tijdens de volgende vergadering eens goed op hoe die collega zich gedraagt. Hoe zit hij of zij, welke handgebaren zie je en welke typische zinnetjes worden er gebruikt.

 6. Realiseer je dat je ‘nee’ mag zeggen
  Er bestaat natuurlijk zoiets als collegialiteit maar in principe ben je nooit verplicht om ‘ja’ te zeggen. Ook al heb je helemaal niets in de agenda staan – je mag er gewoon voor kiezen om ’s avonds niet te werken. Jouw tijd is van jou. Begrijpen anderen dat niet dan zegt dat meer over hen dan over jou.

 7. Wees altijd respectvol
  Je hebt ‘nee’ zeggen en ‘nee’ zeggen. Zorg er daarom voor dat je altijd respectvol bent. Geef bijvoorbeeld aan dat je het leuk vindt dat er aan jou gedacht is maar dat het niet uitkomt. En dat je hoopt dat het op een andere manier opgelost kan worden. Dat geeft beide partijen een goed gevoel.

 8. Stel jezelf minder beschikbaar
  Dankzij apps, e-mail en sociale media zijn we bijna altijd bereikbaar. Bovendien is iets vragen via deze weg een stuk makkelijker én verwachten mensen dat je sneller reageert. Maak daarom duidelijk dat je niet altijd meteen kunt of wilt reageren of zet je smartphone af en toe gewoon uit.

 9. Probeer eens te onderhandelen
  Wil je eigenlijk ‘nee’ zeggen maar zit je in een situatie waarin je aanvoelt dat dit eigenlijk echt niet kan? Probeer dan te onderhandelen. Stem bijvoorbeeld toe om een presentatie over te nemen wanneer de ander wat werk van jou op zich neemt. Zo heb je er allebei iets aan.

 10. Durf van een ‘ja’ alsnog een ‘nee’ te maken
  Heb je ‘ja’ gezegd maar hier achteraf toch spijt van? Je mag van mening veranderen! Het is niet vreemd om op de ander af te stappen en aan te geven dat je er nog eens over nagedacht hebt en toch ‘nee’ moet zeggen. Zorg wel dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft natuurlijk en probeer niet te vaak op je toezeggingen terug te komen.

Succes!