Blog over gesprekstechnieken

Leer beter communiceren met de LSD methode

De adviseurs van Continu Professionals krijgen een lange reeks aan professionele trainingen waarmee ze in hun vak blijven groeien. Eén van deze trainingen gaat over gesprekstechnieken, omdat het belangrijk is dat we tot de kern van de zaak komen bij onze klanten en werkzoekenden. We leren te achterhalen wat de belangrijkste beweegredenen zijn en waar we iemand nou echt blij mee kunnen maken. Zijn dit voor jou ook waardevolle competenties? Of vind je het gewoon interessant om te leren? Goed nieuws, we hebben hieronder de LSD methode – Luisteren, Samenvatten en Doorvragen – voor je uitgewerkt.

Luisteren 

Betrap jij jezelf er wel eens op dat je niet écht aan het luisteren bent? Maar eigenlijk meer aan het wachten op de ander om uitgepraat te zijn, zodat jij jouw verhaal kan vertellen? Nee? Dan heb je het luisteren perfect onder de knie. En anders, let daarop in je gesprekken. Want een goede gesprekstechniek begint met goed te luisteren naar je gesprekspartner, in plaats van alleen te horen.  

 

Samenvatten 

Binnen Continu zeggen we wel eens “Laat OMA thuis” als we het over gesprekstechnieken hebben. Daar bedoelen we mee dat we onze oordelen, meningen en aannames achterwege moeten laten. Het gaat niet om onze inbreng, maar om die van je gesprekspartner. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want we handelen nou eenmaal vanuit onze eigen kaders. Daarom is het essentieel om na het luisteren een samenvatting te geven van wat de ander heeft gezegd. “Dus als ik het goed begrijp, vind jij het belangrijk dat …”. Zo voorkom je ruis op de lijn en zorg je ervoor dat de ander zich écht gehoord en begrepen voelt.  

 

Doorvragen 

Het zal je verbazen hoeveel meer duidelijkheid en inzicht het kan geven wanneer je doorvraagt. Wat bedoel je daar precies mee? Kun je een voorbeeld geven? Dit soort verdiepende open vragen zorgen ervoor dat je echt tot de kern komt. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat iemand aangeeft op zoek te zijn naar interessantere projecten. Dan kun je hier al mee aan de slag gaan. Maar pas wanneer je weet wat diegene onder ‘interessant’ verstaat, kun je gericht aan de slag gaan. Een groter budget, meer gedetailleerd, een grotere verspreiding door het land, het kan van alles betekenen toch? Kortom: luisteren, samenvatten en doorvragen zorgt voor een grotere slagingskans in jouw communicatie.