Alles over een goede motivatiebrief schrijven, een voorbeeld motivatiebrief en do's en dont's

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Een motivatiebrief geeft je de kans je CV te onderbouwen bij de werkgever. Wij zien dagelijks tientallen brieven voorbij komen. Hierbij merken we dat sollicitanten het lastig vinden om de juiste focus in de brief aan te brengen. Omdat een motivatiebrief van belang is bij een sollicitatie, hebben wij alle belangrijke tips voor het schrijven van een motivatiebrief voor je op een rij gezet. Aan jou de keus, wil je de tips beluisteren of liever lezen?

De motivatiebrief nog van deze tijd? | Hello Work podcast 


Een goede motivatiebrief schrijven | De do's

 • Verdiep je allereerst goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren
  Wat zijn de kernwaarden, waar staan ze voor? Laat dit subtiel terugkomen in je brief. Als bijvoorbeeld bedrijf X ‘samenwerking’ hoog in het vaandel heeft staan, laat dit dan middels een voorbeeld uit je eigen ervaring terug komen in je brief.
 • Gebruik een originele openingszin
  Een beetje lef tonen kan geen kwaad. Hierdoor spring je er eerder uit en geeft het meer inzicht in je karakter voor degene die de brief leest. Maak de intro of openingszin niet te lang, maar kort en krachtig. Dit zorgt ervoor dat de lezer nieuwsgierig is naar de rest van je brief.
 • Geef altijd duidelijk aan voor welke functie je solliciteert
  Het wil wel eens voorkomen dat een bedrijf meerdere vacatures open heeft staan. Geef dus altijd duidelijk aan voor welke functie je solliciteert, zo kan er geen verwarring ontstaan.
 • Maak de brief niet langer dan één pagina en zorg ervoor dat je alinea’s gebruikt
  Bij meer dan één pagina loop je het risico om de aandacht van de lezer te verliezen. Alinea's zorgen ervoor dat de brief overzichtelijk oogt en is de tekst sneller te behappen voor de lezer.
 • Wees positief en toekomstgericht
  Wat is jouw toegevoegde waarde? Geef aan wat jij kan betekenen voor het bedrijf met voorbeelden uit de praktijk.
 • Sluit je brief af met een persoonlijke note
  Geef aan dat je graag een toelichting wilt geven in een persoonlijk gesprek. Bijvoorbeeld: ‘’Zoals ik aan het begin van mijn motivatie duidelijk heb gemaakt, ben ik erg enthousiast en wil dit graag kenbaar maken in een persoonlijk gesprek’’.
 • Laat je brief door meerdere personen controleren op spelling

Motivatiebrief voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van een goede motivatiebrief. Deze vorm kun je tevens aanhouden voor het invullen van je motivatie in een digitaal formulier. Laat dan de adresgegevens weg.

Jan Janssen
PSV-laan 77
5616 LX Eindhoven

 

Bouwbedrijf Bouwsom
Bouwprojectlaan 1
5684 NT Best

 

Eindhoven, 27 maart 2021

 

Betreft: sollicitatie aankomend werkvoorbereider, referentie HTS008

 

Geachte heer Bouwsom,

Bij het zien van de functie van assistent werkvoorbereider op uw website werd ik direct enthousiast. Zowel de functie- als bedrijfsomschrijving spreken mij aan. Graag wil ik solliciteren naar deze functie.

In de eerste alinea schrijf je kort naar welke functie je solliciteert en waar je de vacature hebt gelezen. Indien je een open sollicitatie verstuurt, schets je kort een beeld van de functie waarnaar je op zoek bent.

Zowel bij Bouwbedrijf Hoogbouw als bij Bouwbedrijf Bouwgraag heb ik kennis gemaakt met de werkzaamheden van een werkvoorbereider. Ik heb veel plezier gehad in de afwisseling van de werkzaamheden, het organiseren, regelen en zorgen dat alle delen van het project tijdig en nauwkeurig worden voorbereid. Het lijkt mij erg prettig om met een ervaren werkvoorbereider samen te werken zodat ik vakinhoudelijk goed opgeleid word.

Naast mijn theoretische bouwtechnische kennis heb ik praktijkervaring opgedaan bij mijn bijbaan als timmerman. Ik heb mijn communicatieve vaardigheden versterkt door mijn bijbaan als verkoper bij de bouwmarkt. Hier stond ik mensen te woord en gaf hen advies in het gebruik van diverse soorten bouwmaterialen. Door mijn stages bij de verschillende bedrijven heb ik ervaren dat ik zowel in een team als zelfstandig goed kan werken.

Nu ik mijn studie heb afgerond wil ik mijn kwaliteiten inzetten bij een grote ontwikkelende aannemer die mij stimuleert om nog meer te leren over mijn vak. Half werk is niet aan mij besteed, ik zet mezelf altijd voor de volle 100% in. Met mijn gemotiveerde instelling ben ik ervan overtuigd dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan uw organisatie. 

Het middenstuk is het belangrijkste stuk van je brief. Hier omschrijf je waarom je solliciteert op deze functie, waarom je bij dit bedrijf wilt werken en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze functie. Omschrijf hier de ervaring die je hebt opgedaan, je opleiding en je persoonlijke vaardigheden. Geef je meerwaarde aan, maar overdrijf niet.

Graag kom ik mijn motivatie en CV in een persoonlijk gesprek toelichten.

In de laatste alinea vermeld je wat je wilt: je hoopt uitgenodigd te worden voor een nadere kennismaking. Zorg voor een positieve slotzin.

Met vriendelijke groet,

 

J. Janssen

 

Bijlage: curriculum vitae

CV maken?

Kun je ook wat hulp gebruiken bij het maken van je CV? Maak dan eens gebruik van onze gratis CV-tool! Binnen een handomdraai heb jij een mooi opgemaakt CV in je e-mail.

Maak je CV

Een goede motivatiebrief maken | De don'ts

 • Ga niet benadrukken wat je niet kan
  Als je bijvoorbeeld geen ervaring hebt met een bepaald systeem kun je dit wel aangeven maar geef er dan een positieve draai aan. Dat je bereidt bent cursussen te volgen of dat je wel bekend bent met systeem X en verwacht dat je het andere systeem om die reden snel op zal kunnen pakken.
 • Ga niet alles uit je CV verwerken in je brief
  In je brief krijg je de gelegenheid om toe te lichten waarom jij naast de praktische zaken (CV) geschikt bent voor de baan. Het is dus een aanvulling op je CV.
 • Maak de brief niet te overdreven
  Ga dus geen woorden gebruiken zoals: heel erg of zeer veel.
 • Je brief in Word verzenden
  Maak er altijd een PDF van en voeg het toe als bijlage in de mail. Zo voorkom je het verspringen van tekst of opmaak.
 • Schrijf-, taal-, en typfouten
  Typ- en taalfouten zijn dodelijk voor een goede eerste indruk.

Kun je nog wat extra hulp gebruiken?

Kom je er toch niet helemaal uit? Onze adviseurs helpen je graag!

Naar de adviseurs

Hoe schrijf ik een motivatiebrief?

Weet jij hoe je een goede motivatiebrief schrijft? Collega Louise Groeneveld legt in dit filmpje precies uit hoe je dat doet. Bekijk hier alle tips en tricks!