Vakantiegevoel vasthouden met deze 6 tips

Hoe je relaxter werkt en toch bergen verzet

Op vakantie was je nog zo relaxed. Heerlijk, dit gevoel wil ik vasthouden, dacht je. Maar nu je weer aan de slag bent, lijkt je zen-modus met de noorderzon vertrokken. Hectiek, drukte en deadlines zijn ervoor in de plaats gekomen. Wil jij dat relaxte gevoel weer terug en toch bergen werk verzetten? Met deze 6 tips gaat je dat lukken…

Tip 1: stuur de perfectionist in je met vakantie
Perfectionisme is dodelijk voor je werkplezier. Natuurlijk wil je kwaliteit leveren en het beste uit jezelf halen. Maar laat de perfectionist in je niet je werkdag verpesten. Stuur hem met vakantie. Perfectionistisch gedrag is slecht voor je zelfvertrouwen. Je legt jezelf onnodig veel druk op. En dat is alles behalve relaxed.

Tip 2: ga naar buiten
Tijdens vakanties ben je vaak buiten. De zon en de buitenlucht doen je zichtbaar goed. Probeer ook tijdens je werk wat vaker naar buiten te gaan. Schijnt het zonnetje? Ga lekker lunchen in het park of op het terras. Maak een ommetje in de pauze. Alleen al even weggaan van je vertrouwde werkplek zal je goed doen. Vergaderen buiten de deur is daarom ook een goed idee.

Tip 3: vertrouw op je kwaliteiten
Hectiek, drukte en deadlines kunnen een negatief effect hebben op je humeur. Maar het ligt aan jezelf of je dat toelaat. Laat je niet gek maken, vertrouw op je talenten, stel prioriteiten en doe één ding tegelijk. Dan komt alles op zijn pootjes terecht.

Tip 4: kies projecten waar je energie van krijgt
Meters maken kost energie, zou je denken. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Hard werken kan ook vanzelf gaan. En zelfs energie opleveren. Als je werk maar leuk, inspirerend en uitdagend is. Dus als je kunt kiezen, kies dan projecten waar je enthousiast van wordt. Laat klussen die jou energie kosten zoveel mogelijk over aan collega’s die daar sneller en beter in zijn.

Tip 5: zorg goed voor je lichaam
Over energie gesproken. Tijdens de vakantie is je batterij volledig opgeladen. Mede daarom ben je zo ontspannen. Maar ook als je relaxed wilt werken heb je een volle batterij nodig. Zorg daarom goed voor je lichaam. Met andere woorden: eet gezond, sport regelmatig en slaap voldoende.

Tip 6: plan je volgende (mini)vakantie
Een fijn vooruitzicht stemt vrolijk. Alleen al het idee dat je over een tijdje weer eropuit trekt, zorgt voor ontspanning in je hoofd. En dat neem je mee op je werk.