De oplossing voor structureel overwerken

Grenzen aangeven op werk: zo pak je dat aan!

Het is zo verleidelijk: nog even een uurtje (of twee) doorwerken om die ene klus af te krijgen, in het weekend de mails van je werk beantwoorden of je collega uit de brand helpen door werk over te nemen waardoor je zelf wat langer door moet. Incidenteel niets mis mee natuurlijk. Maar wat als het structureel gebeurt?

Structureel overwerken is ongezond

Zo simpel is het. Je kunt er niet alleen een heel scala van lichamelijke klachten aan overhouden maar loopt ook een aanzienlijk hoger risico op stress, een depressie of zelfs een burn-out. Maar waarom werken we dan zo makkelijk over? Nu we gedeeltelijk thuiswerken, vervagen de grenzen tussen werk en privé. Wist je bijvoorbeeld dat we sinds de pandemie dagelijks zo’n 48,5 minuten langer werken? Daarnaast denken we dat het ‘part of the deal’ is. We helpen anderen graag en willen niet voor collega’s onderdoen. Zeker niet als overwerk onderdeel is van de bedrijfscultuur. Het is voor veel mensen lastig om zelf om vijf uur naar huis te gaan als de rest er tot half acht zit. Af en toe is geld een motivatie, maar meestal leveren de extra uren niet direct extra inkomsten op. Vooral als je niet expliciet gevraagd bent om langer te blijven.

 

Grenzen stellen op werk

Een gezonde workflow begint bij jezelf. Jij bent namelijk degene die als eerste merkt wanneer de werkdruk te hoog. We hebben een paar handige tips voor je zodat jij jouw grenzen beter weet aan te geven op werk. 

 

  • Stel jouw prioriteiten vast

Hoewel het verdienen van een inkomen noodzakelijk is om jezelf te voorzien van de basisbehoeften, is het niet de enige prioriteit in het leven. Maak een lijst van jouw topprioriteiten naast werk om te zien hoe jij jouw tijd en energie moet verdelen. Misschien besteed je liever tijd aan je hobby's of met je dierbaren? Zorg ervoor dat je deze prioriteiten in gedachten houdt bij het plannen van je werkweek.

 

Dit geldt ook voor jouw prioriteiten op het werk. Of je nu een promotie wilt maken of aan het eind van de week je werkdruk wilt afwerken, geef prioriteit aan de taken die jou helpen om daar te komen.

 

  • Durf ‘nee’ te zeggen

Zodra jouw prioriteiten staan, is het belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen tegen een leidinggevende, collega, werknemer of klant. Wanneer je extra werk aangeboden krijgt, bedenk dan eerst of het werk jou direct helpt om je doelen te bereiken. Als dat niet zo is, wijs het dan af.  Daar help je niet alleen jezelf mee, maar je levert ook kwalitatief beter werk af wanneer jij je op één project focust of een ruimere deadline neemt.

 

  • Plan vrije tijd in

Het plannen van vrije tijd is een uitdaging. Of het nu moeilijk is om tijd te vinden in jouw werkschema of dat jij je eigen bedrijf runt: het is belangrijk te erkennen dat je vrije tijd, net als je inkomen, verdiend.

 

Plan daarom ruim van tevoren een vakantie of een dagje vrij in. Planning zorgt ervoor dat je jouw drukke werkschema voor bent en daadwerkelijk vrij neemt. Als het dan eenmaal zover is, kan jij je concentreren op rusten en nieuwe energie opdoen voor wanneer je terugkomt.

 

  • Communiceer duidelijk jouw grenzen

Communicatie is de sleutel als het gaat om grenzen op het werk. Persoonlijke grenzen op het werk verschillen per persoon. Daarom is het belangrijk om duidelijk te zijn over jouw grenzen als je wilt dat mensen ze respecteren. Dat kan je doen door bijvoorbeeld je team te laten weten dat je elke dag op een bepaalde tijd afmeldt. Of als je die dag niet werkt, je ook geen e-mail of telefoontjes beantwoord.

 

  • Compenseer de tijd die je overwerkt

Kun je af en toe echt niet onder een avondje doorhalen uit? Compenseer dat, als het uitkomt, dan ook eens met een ochtendje uitslapen. Een beetje flexibiliteit die twee kanten op gaat, is misschien nog wel de beste remedie tegen overwerkstress. Want of je nu 40 of 60 uur in de week werkt: er blijft altijd werk over…

Onze adviseurs

Kom in contact met één van onze adviseurs die jou graag verder helpen bij jouw sollicitatieproces.

Onze adviseurs