Blog over talent recruitment

Drie tips voor het aantrekken en behouden van engineers

Net als de meeste functieprofielen binnen de techniek, zijn ook engineers erg schaars. En ze lijken alleen maar schaarser te worden. Daarom is het belangrijk om te snappen waar engineers graag willen werken. Zo overtuig je ze makkelijker om voor jou te komen werken én maak je de kans kleiner dat ze je bedrijf weer verlaten. Wij helpen je met drie tips voor het creëren van de perfecte werkomgeving voor engineers.

Engineers zijn trots op ‘hun’ creaties 

Engineer is een creatief beroep. Je maakt iets, of het nou een product, software of een andere oplossing is. En wie wil er nou niet trots zijn op iets dat hij of zij gemaakt heeft? Zorg er daarom voor dat je engineers niet alleen benadert vanuit hun feitelijke taken (bijvoorbeeld programmeren) maar vanuit het project of het proces waaraan ze meewerken. Ze creëren iets en houden ervan om te zien wat het eindproduct is, of hoe hun creatie gebruikt wordt. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat ze de rust en ruimte krijgen om te creëren. Het daadwerkelijke programmeren, tekenen of ontwerpen gaat meestal vooraf aan een uitgebreid denkproces. Daar is focus en concentratie voor nodig. Geef je engineers een werkomgeving waarin ze kunnen focussen, zonder gestoord of onderbroken te worden.

 

De perfecte puzzels 

Als er één ding is wat vrijwel alle engineers leuk vinden aan hun werk, dan is het ‘oplossen van de puzzels’. Daar zit voor veel engineers de uitdaging in. Het oplossen van problemen of het optimaliseren van situaties.  

Voor engineers is het belangrijk dat die oplossing elegant is. Functionele schoonheid dus. Er is niets zo deprimerend en ‘lelijk’ voor een engineer als slechte code. Onderschat dit niet! 

 

Zichzelf blijven ontwikkelen 

Engineers zijn kenniswerkers. Hun beheersingsniveau verhogen is een belangrijke drijfveer voor ze. Bij iedere oplossing, bij ieder afgerond project, klimmen ze een stapje op de kennisladder. Maar hou vooral die ladder goed in de gaten. Als ze binnen hun omgeving de top van de ladder bereiken, dan verdwijnt de uitdaging en loop je risico dat ze vertrekken. Verveling is daarom de vijand.  

Een veel gebruikte oplossing hiervoor is automatisering. Door het implementeren van scripts en tools kan beheerste kennis automatisch ingezet worden. Hierdoor kan de engineer zich weer op nieuwe uitdagingen focussen. 

Connect: vind je professional

Op zoek naar een nieuwe collega? Begin je zoektocht met hulp van ons digitale platform, Connect. Hier stellen we onze zorgvuldig gescreende professionals graag aan je voor.

Vind je professional