Krappe arbeidsmarkt

De krappe arbeidsmarkt: alle beroepsgroepen hebben er nu mee te maken

We voelen het allemaal en we blijven het voorlopig wel voelen. Denk aan restaurants die moeten sluiten, bussen die geschrapt worden, festivals die niet door kunnen gaan door het tekort aan beveiligers en de lange wachtrijen op het vliegveld. De krapte op de arbeidsmarkt is niet meer te herleiden per beroepsgroep: elke beroepsgroep heeft er nu mee te maken.

Arbeidsmarkt 2022: geen beroepsgroep zonder tekorten  

Uitkeringsinstantie UWV heeft in het tweede kwartaal van 2022 een onderzoek gedaan naar 92 verschillende beroepsgroepen. Wat bleek: in al deze 92 beroepsgroepen geldt dat de arbeidsmarkt krap of zeer krap was. Ofwel, te weinig personeel voor het aantal vacatures die er open staan.  Hoewel er op het begin van 2022 nog geen sprake was van krapte onder reisbegeleiders, schilders & metaalspuiters, hulpkrachten bouw en chauffeurs, is dat na het tweede kwartaal wel anders. Ook in deze beroepsgroepen is er te weinig personeel om de vacatures te kunnen vullen. De spanning is het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars. 

 

Detacheren de oplossing

Het bieden van hogere salarissen of direct een vast contract aanbieden, in deze arbeidsmarkt helpt het bijna niet meer. Volgens arbeidsmarktadviseur Verduijn wordt daarom het vasthouden en doorontwikkelen van bestaand personeel steeds belangrijker. Denk aan het verbeteren van de werkomstandigheden, aandacht voor vitaliteit, kijken naar de werktijden en het verlagen van de werkdruk. 

Daarnaast is het goed om eens anders te kijken naar potentiële kandidaten. Hoewel iemand op het eerste oogopslag niet meteen geschikt lijkt, is door middel van omscholing wel geschikt te maken. Onthoud dat werving van passende, nieuwe werknemers een vak apart is. Vooral in de huidige arbeidsmarkt. Detacheren kan daarom een ideale oplossing zijn om snel deskundig personeel te vinden. 

Op zoek naar een nieuwe collega?

Wij kunnen jou helpen met ons digitale platform, Connect. Hier stellen we onze zorgvuldig gescreende professionals graag aan je voor.

Vind jouw professional