Blog over het behouden van focus

Concentratie verbeteren: 4 tips om jouw focus te behouden

Dwaal je wel eens af bij een gesprek? Krijg je het maar niet voor elkaar om dat ellenlange rapport te schrijven? Kom je er aan het einde van de gelezen bladzijde achter dat je helemaal niet weet wat je nou gelezen hebt? Ons hoofd wordt constant gebombardeerd met enorm veel prikkels. Dit zijn niet alleen externe prikkels zoals onze notificaties van WhatsApp, een vraag van een collega of onze social media kanalen. De boosdoener? Het ligt vaak aan onze eigen gedachtes die zorgen dat we snel afdwalen.

 

1. Te weinig prikkels 

Onze hersenen draaien altijd voor 100% op volle toeren. Het uitvoeren van een taak vergt vaak maar 20% daarvan. Dat zorgt ervoor dat wanneer iets simpel, saai of langdradig is, onze hersenen automatisch op zoek gaan naar extra prikkels. En dat zorgt dus weer voor extra afleiding.  

TIP: Maak je saaie taken uitdagender. Geef jezelf bijvoorbeeld deadlines: in plaats van één uur over een taak te doen, doe je er nu 50 minuten over. Je kunt ook alle taken die slechts 2 minuten duren bundelen. In 10 minuten rond jij 5 taken af. Wedden dat je je productief voelt? Of doe een eenvoudige bezigheid naast jouw taak. Denk aan het luisteren van muziek, wandelen tijdens het bellen, het tekenen van eenvoudige vormen tijdens een vergadering of desnoods in een stressbal knijpen.  

 

2. Te veel interne prikkels 

Wanneer we afgeleid zijn, is het heel makkelijk om bijvoorbeeld die bellende collega of de meldingen van je telefoon de schuld te geven. Maar in de helft van de gevallen komt het door onszelf. Onze gedachtes staan namelijk altijd aan. Zo kan je tijdens het uitvoeren van taak A, opeens een creatief idee voor project B krijgen en word je er aan herinnerd dat je nog een reactie moet sturen op die ene mail. Dit zijn vormen van interne afleiders die jou uit je concentratie halen.  

 

“Wanneer we achter de computer werken, wisselen we gemiddeld 566 keer per dag van taak. Dat is elke 50 seconden.” 

 

TIP: Bundel je taken samen op projectbasis. Ga in de ochtend aan project A zitten, en in de middag aan project B. Zorg ook dat jouw takenlijst niet te lang wordt voor die dag: zet drie prioriteiten die jij die dag af wil hebben. Komt er toch iets tussendoor? Schrijf deze dan op en ga door met je huidige werk. 

 

3. Te weinig brandstof 

We hebben vaak de neiging om meer uren in een werkdag te stoppen zodat we ook meer gedaan krijgen. Denk maar eens aan die ene collega die altijd het langste op kantoor blijft. We hebben het idee dat hij of zij alles onder controle heeft en het meest productief is van het team. Maar dit is een fabel. De stofjes in jouw hersenen die ervoor zorgen dat jij je kunt concentreren en niet afgeleid wordt, draaien overuren als je te lang doorwerkt. Op een later moment raak je mentaal uitgeput en houd je weinig brandstof over om effectief te werken.  

 

"Een 80-urige werkweek is geen teken van betrokkenheid of toewijding, maar een teken van inefficiëntie."  

 

TIP: Las regelmatig een (micro)pauze in. De tijd die je namelijk investeert in jouw pauze is kleiner dan de tijd die je weggooit door slechte concentratie op je werk. In jouw pauze is het belangrijk dat je geen nieuwe prikkels binnenkrijgt. Ontspan! Dus leg je telefoon weg, loop een rondje of staar gewoon lekker naar buiten.  

 

4. Te veel externe prikkels 

Dan komen we bij onze collega’s, de mailbox en onze telefoon. De hoeveelheid stress, werkdruk en uitval is voor een groot deel te verklaren door het aantal onderbrekingen dat je op een dag ervaart. De prikkels van buitenaf zorgen voor een verminderde concentratie en maken het daarom nóg lastiger om jouw taken uit te voeren.  

 

TIP: Tijdens vergaderingen word je vaak niet gestoord. Plan daarom vergaderingen in met jezelf. Blok in je agenda een uur waarin je niet bereikbaar bent. Zo focus jij je op één taak, via één applicatie en met één doel. Zet daarnaast de notificaties van je mail en WhatsApp uit. We denken altijd overal bereikbaar te moeten zijn. Maar bedenk bij jezelf: een mail of WhatsApp bericht is vaak geen spoed, anders bellen ze je wel.  

 

Beter concentreren  

Check welke prikkels bij jou van invloed zijn en pas de bijpassende tips toe. Op deze manier verbeter je niet alleen jouw concentratie, je krijgt ook een hele hoop werk verzet. Zo krijg je meer gedaan in minder tijd. Je zal zien dat jouw prestaties op de werkvloer vooruitgaan. Hello productiviteit!