Blog over motivatiebrief

Column: Do’s en don’ts van een motivatiebrief

Wij zien dagelijks tientallen brieven voorbij komen. Hierbij merken we dat sollicitanten het lastig vinden om de juiste focus in de brief aan te brengen. Omdat een motivatiebrief van belang is bij een sollicitatie, hebben wij alle do’s en don’ts voor een goede motivatiebrief voor je op een rij gezet:

Do’s

 • Verdiep je allereerst goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren
  Wat zijn de kernwaarden, waar staan ze voor? Laat dit subtiel terugkomen in je brief. Als bijvoorbeeld bedrijf X ‘samenwerking’ hoog in het vaandel heeft staan, laat dit dan middels een voorbeeld uit je eigen ervaring terug komen in je brief.
 • Gebruik een originele openingszin
  Een beetje lef tonen kan geen kwaad. Hierdoor spring je er eerder uit en geeft het meer inzicht in je karakter voor degene die de brief leest. Maak de intro of openingszin niet te lang, maar kort en krachtig. Dit zorgt ervoor dat de lezer nieuwsgierig is naar de rest van je brief.
 • Geef altijd duidelijk aan voor welke functie je solliciteert
  Het wil wel eens voorkomen dat een bedrijf meerdere vacatures open heeft staan. Geef dus altijd duidelijk aan voor welke functie je solliciteert, zo kan er geen verwarring ontstaan.
 • Maak de brief niet langer dan één pagina en zorg ervoor dat je alinea’s gebruikt
  Bij meer dan één pagina loop je het risico om de aandacht van de lezer te verliezen. Alinea's zorgen ervoor dat de brief overzichtelijk oogt en is de tekst sneller te behappen voor de lezer.
 • Wees positief en toekomstgericht
  Wat is jouw toegevoegde waarde? Geef aan wat jij kan betekenen voor het bedrijf met voorbeelden uit de praktijk.
 • Sluit je brief af met een persoonlijke note
  Geef aan dat je graag een toelichting wilt geven in een persoonlijk gesprek. Bijvoorbeeld: ‘’Zoals ik aan het begin van mijn motivatie duidelijk heb gemaakt, ben ik erg enthousiast en wil dit graag kenbaar maken in een persoonlijk gesprek’’.
 • Laat je brief door meerdere personen controleren op spelling


Don’ts

 • Ga niet benadrukken wat je niet kan
  Als je bijvoorbeeld geen ervaring hebt met een bepaald systeem kun je dit wel aangeven maar geef er dan een positieve draai aan. Dat je bereidt bent cursussen te volgen of dat je wel bekend bent met systeem X en verwacht dat je het andere systeem om die reden snel op zal kunnen pakken.
 • Ga niet alles uit je CV verwerken in je brief
  In je brief krijg je de gelegenheid om toe te lichten waarom jij naast de praktische zaken (CV) geschikt bent voor de baan. Het is dus een aanvulling op je CV.
 • Maak de brief niet te overdreven
  Ga dus geen woorden gebruiken zoals: heel erg of zeer veel.
 • Je brief in Word verzenden
  Maak er altijd een PDF van en voeg het toe als bijlage in de mail. Zo voorkom je het verspringen van tekst of opmaak.
 • Schrijf-, taal-, en typfouten
  Typ- en taalfouten zijn dodelijk voor een goede eerste indruk.

Een goede motivatiebrief schrijven lijkt soms makkelijker dan het daadwerkelijk is. Mocht je hulp nodig hebben bij het schrijven van een goede motivatiebrief, laat het ons weten. Wij helpen je graag!