Blog over ontwikkelen binnen egineering

Blijf niet stilstaan: hoe je jezelf blijft ontwikkelen als Engineer

Engineering is een breed begrip waar meerdere functies onder vallen. Er is daarom ook geen eenduidige weg hoe jij jezelf kunt blijven ontwikkelen als engineer. Wat we wel kunnen zeggen is dat een groot deel van wat iemand senior maakt, minder te maken heeft met de technische vaardigheid dan met het hebben van de juiste soft skills. Met dat in gedachten geven wij jou vier praktische tips over hoe jij een nóg betere engineer kan worden.

  • Blijf nieuwe vaardigheden leren 

In de engineeringsector veranderen producten en hulpmiddelen voortdurend. Afhankelijk van de fase waarin je je in je carrière bevindt, is het belangrijk om te blijven zoeken naar mogelijkheden om nieuwe engineeringvaardigheden te leren of nieuwe opdrachten aan te nemen. Denk bijvoorbeeld aan meer leren over projectmanagement, prototyping, troubleshooting of het uitbreiden van je kennis in verschillende soorten software. Er zijn ook tal van technische evenementen, cursussen en conferenties die jou helpen om je in je carrière te ontwikkelen en je netwerk uit te breiden. 

  

  • Kies een specialisme 

Een van de beste manieren om je carrière als ingenieur in een stroomversnelling te brengen, is door je te richten op een specialisme. Er zijn verschillende takken in engineering, zoals energie en hernieuwbare energie, chemische engineering, werktuigbouwkunde, civiele techniek en bouwkunde. Als je je op een niche richt, geeft dat je carrière een gevoel van richting en jou meer duidelijkheid over je carrièredoelen.  

  

  • Start een nevenproject 

Als engineer een nevenproject opstarten heeft een aantal voordelen. Ten eerste is het een uitstekende manier om nieuwe ervaring en verantwoordelijkheden op te doen buiten de werkplek. Je kunt bijvoorbeeld je eigen producten ontwerpen die je tijdens sollicitatiegesprekken aan toekomstige werkgevers kunt laten zien. Dit is een goede manier om jezelf te positioneren als een thought leader in je industrie en je expertise te blijven opbouwen. Ook kunnen ingenieurs adviesdiensten aanbieden als een manier om autonomie op te bouwen en unieke oplossingen te bieden buiten hun hoofdrol. Dit alles kan je helpen om persoonlijk en professioneel te groeien, wat je naar de volgende fase in je carrière kan brengen. Het kan je zelfs helpen je vooruitzichten te verbeteren als je met een ingenieursbureau gaat werken. 

  

  • Zoek een mentor 

Een mentor kan vragen beantwoorden op basis van zijn eigen ervaring. Jouw mentor kan je helpen de juiste weg te vinden en je prestaties als engineer verbeteren. Mentoren kunnen je helpen met problemen op het werk, je soft skills helpen verbeteren en je inzicht geven in hoe je je professionele doelen kunt bereiken. Mentors motiveren je en zorgen voor aanmoediging en zelfvertrouwen. Uiteindelijk geeft een goede mentor je onbevooroordeelde feedback, waardoor je een nieuw perspectief krijgt. 

  

Ben jij op zoek naar nieuwe functies in engineering? Kom dan in contact met één van onze adviseurs. Zij kijken mee naar hoe jij kunt blijven groeien in jouw carrière.