Sollicitatietips

Afgewezen op je sollicitatie? Zo ga je ermee om.

Heb je gesolliciteerd op een functie? Dan hoop je natuurlijk op een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Bij voorkeur gevolgd door een nieuwe baan. Maar wat als je een afwijzing krijgt? In dit artikel lees je hoe je hiermee omgaat en krijg je tips om mee te nemen voor de toekomst .

Hoe reageer je op een afwijzing? 

Natuurlijk is het vervelend wanneer je niet die gehoopte uitnodiging krijgt. Je hebt waarschijnlijk tijd en energie gestoken in je sollicitatiebrief of -mail en had je verheugd op een kennismakingsgesprek. In plaats daarvan ontvang je een afwijzing. Het belangrijkste is dat je professioneel blijft in je reactie.  

  • Vat het niet persoonlijk op. Vraag om onderbouwing van de afwijzing, zodat je er wijzer van wordt.  
  • Laat je niet kisten, volgende keer is het nieuwe ronde, nieuwe kansen. 
  • Bruggen verbranden is nooit goed voor je carrière. Beëindig het contact op een positieve noot en hou het contact warm. Je weet nooit hoe de toekomst eruit ziet toch? 

Vraag om bruikbare feedback en tips 

Wellicht heb je zelf het idee dat je kennis en ervaring goed aansluiten op de vacature, terwijl je toch niet uitgenodigd wordt. Vraag dan vooral aan je contactpersoon hoe je dat anders verwoordt in je CV of naar welke sleutelwoorden zij zoeken. Dan kun je hiermee je CV optimaliseren en daarmee je kansen in de toekomst vergroten. Blijf in je contact altijd professioneel en beleefd, want het kan zomaar gebeuren dat ze op basis van jouw onderbouwing alsnog een sollicitatieprocedure starten. 

 

Sollicitatie afwijzing: per e-mail, telefonisch of persoonlijk 

Heb je een afwijzing ontvangen per e-mail? Dan heb je rustig de tijd om je reactie te formuleren. Welke vragen wil je stellen en welke tips wil je graag ontvangen? Wacht niet te lang met reageren, want je krijgt de meest nuttige informatie wanneer het nog vers in het geheugen zit. Vergeet de afzender niet te bedanken voor het bericht en de genomen moeite om jouw sollicitatie in behandeling te nemen. 

Komt de afwijzing telefonisch binnen? Dan is het lastiger om alles perfect te formuleren. Maar als je onthoudt om de persoon te bedanken voor het bericht en vraagt om tips voor toekomstige sollicitaties, dan haal je al heel veel uit het gesprek.  

Nog lastiger is het wanneer je in een persoonlijk sollicitatiegesprek direct te horen krijgt dat jij niet de ideale kandidaat bent. Denk ook hierbij aan de voorgaande tips en vooral: houd het vriendelijk. Sluit het gesprek altijd op een prettige manier af. Misschien dat ze in de toekomst graag nog iets voor jou willen betekenen. 

 

Ben je toch uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek? Check dan hier alle tips zodat jij goed voorbereid het sollicitatiegesprek aangaat. 

Onze adviseurs

Kom in contact met één van onze adviseurs die jou graag verder helpen bij jouw sollicitatieproces.

Onze adviseurs