Verwachtingen managen met het stappenplan
1. Weet wat jij zelf verwacht
Het begint bij jou als leidinggevende. Wat zijn jouw verwachtingen van een teamlid? Als je dat weet, kan je deze concreet maken. Vaak zijn verwachtingen impliciet: “ik verwacht dat mijn teamleden hun best doen”. Maar wat houd je best doen precies in? Maak het concreet: wanneer doet een teamlid volgens jou zijn of haar best? Door jouw verwachtingen concreet te maken, weet de rest van het team wat ze moeten doen.
2. Waarom verwacht je iets?
Als je in kaart hebt wat je verwacht van je team, is het belangrijk om in kaart te brengen waarom jij die verwachtingen hebt. Oftewel, de rechtvaardiging. Heldere verwachtingen zijn belangrijk voor alle partijen. De context en noodzaak moeten duidelijk zijn. Jouw team committeert zich makkelijker als jij de verwachtingen kunt rechtvaardigen.
3. Communiceer je verwachtingen
Zijn je verwachtingen concreet? Ga het dan pas communiceren. Als je te vroeg communiceert bestaat het gevaar dat je vage verwachtingen overbrengt. Je zaait dan onnodig verwarring. Doorloop daarom eerst bovenstaande stappen en communiceer het dan pas naar je team.
Wat zijn wederzijdse verwachtingen?
4. Maak verwachtingen wederzijds
Naast het duidelijk communiceren van de verwachtingen, is het ook belangrijk dat je in gesprek gaat met je teamleden. Om te voldoen aan jouw verwachtingen is het belangrijk dat het proces wederzijds is. Vraag aan je team wat ze van jou verwachten. En wat hebben ze nodig om aan jouw verwachtingen te voldoen en hun werk goed uit te voeren?
5. Zet verwachtingen zwart op wit
Zijn de verwachtingen wederzijds duidelijk? Zet ze dan op papier. Zo voorkom je vage verwachtingen en kan er altijd terug worden gekeken naar wat er afgesproken is.
Verwachtingen managen helpt jou en je team om effectiever te werken. Naast dat jullie samen effectiever worden, maakt het jullie werk ook nog eens leuker.