Blog over sollicitatiegesprek

Vragen tijdens het sollicitatiegesprek:
dit kan je verwachten

Een goede voorbereiding sollicitatiegesprek is het halve werk. Dat geldt voor sollicitatiegesprekken zeer zeker ook! Een ding weet je zeker, je gaat vragen krijgen. En wij vertellen je ook al ongeveer welke vragen dit zullen zijn. Daarnaast is de kans vrij groot dat je zelf de gelegenheid krijgt om vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Een ideale gelegenheid om goed voorbereid het gesprek aan te gaan dus. Hoe je dat doet, vertellen wij je graag. Zo ga jij met meer zelfvertrouwen de sollicitatie in en maken we samen de kans zo groot mogelijk dat jij alles eruit haalt wat erin zit. Meer tips sollicitatiegesprek en kleding sollicitatiegesprek kunnen een goede toevoeging zijn aan jouw voorbereiding.

Ga direct naar:

     

    De meest gestelde vragen sollicitatiegesprek: vraag en antwoord

    Solliciteren kan best spannend zijn. Er worden allerlei vragen aan je gesteld en jouw antwoorden kunnen belangrijk zijn voor je toekomst. Daarom wil je goed voorbereid zijn. Maar, er is alvast een grote meevaller. Wij vertellen jou namelijk al welke vragen er naar alle waarschijnlijkheid gesteld gaan worden. En we geven je ook nog eens ideeën voor een passend antwoord. Zo kun jij alvast goed oefenen. Dat lijkt soms wat gek. Maar het kan je enorm helpen om zelfverzekerd het gesprek in te gaan en succes te behalen.

    Vraag: Beschrijf eens je huidige baan en je taken?

    Antwoord: Focus op de taken die relevant zijn voor de vacature. Welke werkervaring kan je in deze nieuwe baan goed gebruiken? Hoe verhoudt jouw huidige baan zich tot de vacature?

    Vraag: Aan wat voor projecten heb je gewerkt?

    Antwoord: Ook hier geldt, bedenk van tevoren welke relevante projectervaring je al hebt. Dit kan overigens ook in stages zijn, vergeet deze zeker niet. Omschrijf de projectdoelstelling, jouw inbreng en het resultaat.

    Vraag: Wat heb je tot nog toe bereikt?

    Antwoord: Dit vinden veel mensen lastig. Hoe heb jij persoonlijk het verschil gemaakt in je professionele carrière? Je zal wellicht de drang hebben om bescheiden te blijven. Probeer dit van je af te zetten. Wees niet arrogant, maar maak jouw inbreng zeker niet kleiner dan deze is. Denk hierbij aan de STARR methodiek, zo vorm je concrete voorbeelden.

    Vraag: Wat zijn je doelen of ambities?

    Antwoord: Deze vraag krijg je geheid. Wat wil je bereiken in je werk? Dit kan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zijn of een carrière pad. Doelen en ambities kunnen dus zowel verticaal als horizontaal zijn. Wellicht wil jij doorgroeien naar een leidinggevende functie. Of wil je jezelf juist specialiseren in een vakgebied.

    Vraag: Waar zie je jezelf over 5 à 10 jaar?

    Antwoord: Een lastige vraag, die maar weinig mensen kunnen beantwoorden. Toch wordt deze veel gesteld, want het geeft een beeld van jouw toekomst binnen het nieuwe bedrijf. Bedenk namelijk, jouw gesprekspartner denkt aan de lange termijn verbinding en commitment.

    Vraag: Waarom wil je van baan veranderen?

    Antwoord: Onthoud deze nummer 1 regel: Wees nooit negatief over je huidige (of vorige) werkgevers. Je zit namelijk aan tafel met een werkgever, die zich inbeeldt dat je dus ook zo over hem of haar had kunnen praten. Beschrijf wat je in je huidige werk mist en waarom je open staat voor een stap naar een andere werkomgeving.

    Vraag: Waarom ben je in deze baan geïnteresseerd?

    Antwoord: Hier laat jij blijken dat je de vacature goed begrijpt. Jij snapt wat ze zoeken en vertelt waarom jij de ideale kandidaat bent. Zoeken ze een gedreven projectleider die de touwtjes in handen houdt? Dan wil jij deze baan omdat je op zoek bent naar een kans om jouw ambities en vaardigheden als projectleider waar te maken.

    Vraag: Waarom wil je voor deze organisatie werken?

    Antwoord: Bekijk de vacature en de website en breng onder woorden welke cultuur er heerst binnen de organisatie waar je solliciteert. Wat spreekt je hierin aan? Wat vind je fijn aan je huidige werkgever en verwacht je hier ook te vinden? En wat vind je minder prettig (pas op, zonder persoonlijk te worden) aan je huidige functie en hoop je hier wel te vinden?

    Vraag: Hoe functioneer je in teamverband?

    Antwoord: Welke rol pak jij van nature wanneer je in een team of projectgroep werkt? Pak jij de leiding? Ben je volgzaam? Breng jij graag de kritische noot? Of zorg je vooral voor sfeer en eenheid binnen de groep? Iedereen heeft een eigen stijl en jouw potentiële werkgever wilt graag weten of en hoe jij binnen het team zal passen. Durf ook eens de vraag te stellen waar ze naar zoeken.

    Vraag: Wat zijn je sterke en zwakke punten?

    Antwoord: Ga er maar vanuit dat je deze vraag ook zal krijgen. Het is belangrijk dat je de genoemde punten kan onderbouwen met voorbeelden. Zo voorkom je dat jouw gesprekspartners het gevoel krijgt dat je ter plekke maar wat verzint.

    Hier gebruik je bij voorkeur de STARR methodiek voor. De letters van STARR staan voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Beschrijf de situatie en jouw rol erin. Hoe pakte jij het aan, wat was daarvan het resultaat en hoe kijk je hierop terug? Wat heb je ervan geleerd, dat is wellicht nog wel de belangrijkste factor in de STARR methodiek.

    Vraag: Wat zijn je hobby’s?

    Antwoord: Wat jij in je vrije tijd doet vertelt veel over jou. Daarom is deze vraag misschien wel belangrijker dan jij denkt. Vertel over hobby’s die de gewenste eigenschappen onderstrepen. Solliciteer jij bijvoorbeeld op een sociale communicatieve vacature? Dan is het slim om uitgebreid te vertellen over jouw sociale leven en sport dan over jouw liefde voor denksport en netflixen.

     

    Wat te doen bij creatieve vragen sollicitatiegesprek?

    Soms komt het voor dat jouw nieuwe werkgever je uit jouw comfort zone probeert te krijgen met creatieve vragen of opvallende acties. Wij geven een paar voorbeelden en vertellen je welke antwoorden of reacties je hierop zou kunnen geven

    Word je meerdere malen bij de verkeerde naam genoemd? Dit kan zomaar bewust zijn, om te toetsen hoe jij met zulke situaties omgaat. Blijf vriendelijk, maar blijf diegene wel corrigeren. Zeg je niks? Dan laat je de indruk achter dat je lastige situaties liever vermijdt.

    Veel voorkomende creatieve vragen maken een vergelijking tussen jou en iets anders. Welk dier zou je zijn? Of in welke tv-show zou je willen meedoen? Daarnaast komen er ook wel eens stellingen voor. Meestal moet je dan kiezen uit extremen of uit twee kwaden. Denk bijvoorbeeld aan ‘zingen of schelden in de auto?’ of ‘zou je stoppen met werken als je miljonair zou worden?’.

    Voor al deze vragen is het belangrijk om rustig de tijd te nemen om deze te beantwoorden. Durf de stilte te laten vallen en vervolgens een bewust en weldoordacht antwoordt te geven. Niemand verwacht dat je deze vragen voorbereidt hebt, dus direct kan beantwoorden. In plaats daarvan zien ze liever dat je kalm een relevant antwoordt bedenkt. 

     

    Goede vragen voor sollicitatiegesprek die je kunt stellen

    Tijdens het sollicitatiegesprek wil je een compleet beeld krijgen van je potentiële nieuwe werkgever. Hoe kom je er tijdens de eerste gesprekken achter of het bedrijf matcht met jouw persoonlijkheid en verwachtingen? Stel deze 4 slimme vragen!

    Vraag: Hoe zou je een succesmoment omschrijven in de functie?

    Zo achterhaal het zwaartepunt van de functie. Je hebt samen met je gesprekspartner de vacature doorgenomen en je bent op de hoogte van de taken en verantwoordelijkheden binnen de functie. Maar waarop ligt nu echt de nadruk in de functie?

    Door te vragen naar een succesmoment binnen de functie kom je erachter waar de nadruk ligt binnen de functie. Bovendien kun je meteen bij jezelf nagaan of dit ook een punt is waar jij energie uit haalt. Is dat niet zo? Ga dan na waar je wel energie van krijgt. Probeer hierop door te vragen tijdens dit gesprek of een vervolggesprek.

    Vraag: Wat is de meest gewaardeerde karaktereigenschap binnen de afdeling?

    Met deze vraag achterhaal jouw plek binnen het team. Je komt te weten wat voor type persoon volgens het bedrijf het beste bij de functie en het team past. Komt dit overeen met jouw karakter? En kun jij gemakkelijk samenwerken met dit type karakter? Wanneer je hier twee keer ‘ja’ op antwoordt, zal jij helemaal op je plek zitten op deze afdeling. Is jouw antwoord ‘nee’ op één van deze twee vragen, zorg er dan voor dat je hierop doorvraagt in het gesprek. Waarom vindt jouw gesprekspartner deze eigenschap zo belangrijk? Op wat voor manier komt deze eigenschap goed tot zijn recht in deze functie?

    Vraag: Hoe ziet een beoordelingsgesprek met jou eruit?

    Dit is een vrij directe vraag, maar heeft een achterliggende gedachte. Je hoeft niet te weten hoe het gesprek er inhoudelijk exact aan toe gaat. Je wilt het proces hiernaartoe achterhalen. Heb je in deze functie te maken met een coachende manager die je begeleidt richting je beoordeling? Of moet je hier zelf alle input voor leveren? Geeft hij/zij veel feedback of laat diegene jou juist helemaal je gang gaan? Met deze vraag achterhaal de leiderschapsstijl van de manager.

    Vraag: Is er een vrijdagmiddagborrel?

    Je gesprekspartner zal uiteraard zijn/haar best doen om het bedrijf in een zo positief mogelijk daglicht te zetten voor jou als kandidaat. Eén van de vragen om achter de echte bedrijfscultuur te komen is de vraag naar een vrijdagmiddagborrel. Wellicht hebben ze deze niet, maar je breekt zo wel het gesprek wat meer open. Wellicht hebben ze namelijk wel één keer in het jaar een teamuitje.

    Door deze vraag te stellen achterhaal je naast de cultuur binnen de organisatie ook hoe het bedrijf met werkdruk omgaat. Mag je stoom afblazen met je team na het behalen van een deadline of is dat alleen na werktijd gewenst? Investeert het bedrijf in teambonding of wordt dat van het team zelf verwacht?

     

    Lees verder, om je ook goed voor te bereiden op je tweede sollicitatiegesprek.