Blog over sollicitatie gesprek

4 slimme vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je een goed beeld krijgen van je potentiële nieuwe werkgever. Je gesprekspartner zal er waarschijnlijk alles aan doen om jou als gewilde technische professional binnen te halen. Maar hoe kom je er tijdens de eerste gesprekken achter of het bedrijf matcht met jouw persoonlijkheid en verwachtingen? Stel deze 4 slimme vragen!

1. Achterhaal het zwaartepunt van de functie
Vraag: Hoe zou je een succesmoment omschrijven in de functie?

Je hebt samen met je gesprekspartner de vacature doorgenomen en je bent op de hoogte van de taken en verantwoordelijkheden binnen de functie. Maar waarop ligt nu echt de nadruk in de functie?

Door te vragen naar een succesmoment binnen de functie kom je erachter waar de nadruk ligt binnen de functie. Bovendien kun je meteen bij jezelf nagaan of dit ook een punt is waar jij energie uit haalt. Is dat niet zo? Ga dan na waar je wel energie van krijgt. Probeer hierop door te vragen tijdens dit gesprek of een vervolggesprek.

2. Achterhaal jouw plek binnen het team
Vraag: Wat is de meest gewaardeerde karaktereigenschap binnen de afdeling?

Door deze vraag te stellen kom jij te weten wat voor type persoon volgens het bedrijf het beste bij de functie en het team past. Komt dit overeen met jouw karakter? En kun jij gemakkelijk samenwerken met dit type karakter? Wanneer je hier twee keer ‘ja’ op antwoordt, zal jij helemaal op je plek zitten op deze afdeling. Is jouw antwoord ‘nee’ op één van deze twee vragen, zorg er dan voor dat je hierop doorvraagt in het gesprek. Waarom vindt jouw gesprekspartner deze eigenschap zo belangrijk? Op wat voor manier komt deze eigenschap goed tot zijn recht in deze functie?

3. Achterhaal de leiderschapsstijl van de manager
Vraag: Hoe ziet een beoordelingsgesprek met jou eruit?

Dit is een vrij directe vraag, maar heeft een achterliggende gedachte. Je hoeft niet te weten hoe het gesprek er inhoudelijk exact aan toe gaat. Je wilt het proces hiernaartoe achterhalen. Heb je in deze functie te maken met een coachende manager die je begeleidt richting je beoordeling? Of moet je hier zelf alle input voor leveren? Geeft hij/zij veel feedback of laat diegene jou juist helemaal je gang gaan?

Leg na het gesprek de antwoorden naast jouw eigen verwachtingen. Ga na of je zelf graag gecoacht wordt of liever aan het einde van het jaar naar je manager rapporteert. Je haalt het beste uit jezelf in een functie waar de leiderschapsstijl van de manager matcht met je eigen verwachtingen.

4. Achterhaal de cultuur van het bedrijf
Vraag: Is er een vrijdagmiddagborrel?

Je gesprekspartner zal uiteraard zijn/haar best doen om het bedrijf in een zo positief mogelijk daglicht te zetten voor jou als kandidaat. Eén van de vragen om achter de echte bedrijfscultuur te komen is de vraag naar een vrijdagmiddagborrel. Wellicht hebben ze deze niet, maar je breekt zo wel het gesprek wat meer open. Wellicht hebben ze namelijk wel één keer in het jaar een teamuitje.

Door deze vraag te stellen achterhaal je ook hoe het bedrijf met werkdruk omgaat. Mag je stoom afblazen met je team na het behalen van een deadline of is dat alleen na werktijd gewenst? Investeert het bedrijf in teambonding of wordt dat van het team zelf verwacht?