Stel, een voormalig werknemer nodigt je uit tot het schrijven van een referentie. Een verantwoordelijke taak. Want zo’n referentie maakt de zoektocht naar een nieuwe baan voor je (voormalige) medewerker een stuk gemakkelijker. Wij geven je 5 handvatten voor het geven van een waardevolle referentie.
1. Wees eerlijk
Het schrijven van een referentie is niet verplicht, maar helpt de (voormalige) medewerker in veel gevallen wel verder in het vervolg van de loopbaan. Let wel; een referentie dient altijd de waarheid te vertellen. Het is dus niet toegestaan een onjuiste referentie te geven in het voordeel en al helemaal niet in het nadeel van de werknemer.
2. Het compliment
Start met zowel een sterk punt als een leerdoel. Vermeld hierbij welke functie of organisatie goed bij diegene past. Zorg dat je niet de persoon zelf, maar het functioneren van de persoon beoordeelt.
3. De relatie
Een goede referentie omschrijft de relatie tussen jou en je (ex-)werknemer. Welk project hebben jullie samen gerealiseerd? Het benoemen van jullie beide functies kan ook zeker van meerwaarde zijn.
4. De verdieping
Wat niet mag ontbreken in een referentie is de verdieping. Met concrete voorbeelden worden de sterke punten van de ander pas écht onderbouwd. Hoe handelde diegene in een specifieke (bijvoorbeeld stressvolle) situatie waardoor z’n kwaliteiten naar boven kwamen?
5. De afsluiting
Eindig de referentie met een krachtige slotzin. Dit vormt de samenvatting van je verhaal en benadrukt andermaal de kracht van de werknemer.
Voorbeeldreferentie
“Je komt zelden zo’n talent als Joey tegen. Belachelijk efficiënt en bijzonder creatief, dat zijn de eerste woorden die me te binnen schieten wanneer ik aan hem denk. Als communicatiemanager schakelde ik Joey regelmatig in voor het schrijven van krachtige teksten voor onze communicatiemiddelen. Zelfs als onze insteek van een tekst nog niet helder was, wist hij precies de kern van onze boodschap te raken. Elke werkgever mag zich dan ook uiterst gelukkig prijzen met Joey in het team.”