Blog over sollicitatiegesprek

Wat doe jij aan naar een sollicitatiegesprek?

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, ook wel kennismakingsgesprek genoemd. Je hebt een goede eerste indruk achtergelaten op papier, nu is het belangrijk om een goede indruk achter te laten in het echt. Dit begint bij een goede voorbereiding en daar hoort ook bij dat je je houdt aan de dresscode van je potentiele werkgever. Hoe kom je er nou achter wat de dresscode is? Wij geven je 4 tips om er achter te komen wat je aan kan doen naar je kennismakingsgesprek.

 

  1. Ga eerst na of er misschien al iemand bij het bedrijf werkt die je kent. Je kunt hem/haar vragen naar de dresscode. Ken je niemand die er al werkt? Kijk dan op de website of er foto’s van het personeel te vinden zijn, of kijk eens op het LinkedIn profiel van dit bedrijf. Hier kun je zien wie er al werken en kun je op basis van de profielfoto’s een inschatting maken van de eventuele kledingvoorschriften.
  2. Lees je in over het bedrijf en je functie binnen het bedrijf. Bij de overheid dien je je hoogstwaarschijnlijk formeler te kleden dan bij een jong, startend bedrijf. Denk vooral logisch na: in een pak verschijnen voor een functie als opzichter is niet nodig, terwijl je als leidinggevende beter niet in een spijkerbroek kunt komen.
  3. Ongeacht de cultuur van het bedrijf kun je altijd het beste kiezen voor veilige kleuren. Uiteraard mag je een stukje persoonlijkheid laten zien, maar kies voor kleuren zoals donkergrijs, blauw of zwart in plaats van uitgesproken kleuren zoals rood, roze of oranje. Je kunt wel spelen met accessoires: een gekleurd sieraad bij een witte blouse, of een gekleurde stropdas bij een effen overhemd.
  4. Het klinkt logisch, maar ook dit gaat regelmatig mis. Wanneer je op sollicitatiegesprek gaat zorg je ervoor dat je je geschoren hebt, je haren netjes zijn en er geen onaangename geurtjes aanwezig zijn.


Bonus tip: in pak gaan of juist niet? Er zijn over het algemeen 4 soorten dresscodes die je kan volgen:

  • Casual: Bij veel jonge bedrijven heerst een casual dresscode. Hierdoor willen zij een ‘stoffig’ of ‘saai’ imago voorkomen. Onder casual kleding verstaan we spijkerbroeken, t-shirts en sneakers. Casual kleding is toepasbaar voor niet representatieve functies waarbij de bedrijfscultuur informeel is. Over het algemeen niet de meest geschikte kledingstijl voor je eerste sollicitatiegesprek.
  • Business casual: Voor werknemers met een meer representatieve functie is de business casual kledingstijl geschikt. Business Casual is qua stijl een stuk veiliger en gekleder dan normale casual kleding. Dat komt omdat bij deze dresscode veel poloshirts en chino broeken worden gedragen. Je (nette) sneakers zou je hier nog prima onder kunnen dragen.
  • Smart casual: Over het algemeen een hele veilige en stijlvolle keuze voor de meeste gelegenheden. Deze dresscode past goed bij kantoorfuncties waarbij de bedrijfscultuur een informeel, maar klassiek karakter heeft. Hierin horen items zoals pantalons, overhemden en colberts thuis. De stropdas is hierbij nog geen vereiste.
  • Formeel: Onder de formele (business) dresscode verstaan we een pak, meestal met stropdas. Deze kledingstijl wordt voorgeschreven bij bedrijven met een formele bedrijfscultuur en vaak ook bij (formele) representatieve functies. Ook voor bestuurlijke functies en algemeen management is in de meeste gevallen een formele dresscode van toepassing.

Zorg er altijd voor dat je je prettig voelt in je outfit, dan straal je dit ook uit. Meer tips over het voorbereiden van je sollicitatiegesprek? Bekijk dan hier eens onze andere artikelen met tips.